Cristiano Ronaldo
NOS Nieuws

Duitse journalist vond documenten over Ronaldo: 'En toen zijn we erin gedoken'

Het zou zijn gebeurd in 2009, in een hotelkamer in Las Vegas. Topvoetballer Cristiano Ronaldo was uit in een club om zijn nieuwe contract bij Real Madrid te vieren toen hij Kathryn Mayorga en een vriendin uitnodigde om mee naar zijn kamer te komen. Daar hadden Mayorga en Ronaldo vervolgens seks. Volgens Ronaldo gebeurde dat met instemming, volgens Mayorga was het verkrachting.

"De hamvraag is: was het met wederzijdse instemming?", zegt Christoph Winterbach, journalist bij Der Spiegel, in het NPO Radio 1-programma Nieuws & Co. Hij bracht het verhaal vorige week naar buiten, na maanden research. Het Duitse weekblad kreeg toegang tot miljoenen documenten van klokkenluiderssite Football Leaks. "Een tijd geleden vonden we opeens een document over deze zaak. Toen zijn we erin gedoken."

Het onderzoeksteam vond nog meer documenten, waaronder uitgewerkte gesprekken tussen Ronaldo en advocaten. Ze besloten veldonderzoek te doen in Las Vegas, en ook daar stuitten ze op bewijzen. "We hebben genoeg documenten gevonden om dit verhaal te brengen", zegt Winterbach.

Tussen die documenten zat ook een schikking met Mayorga, uit 2010. "Een paar weken na de vermeende verkrachting heeft Mayorga's advocaat contact opgenomen met een advocaat van Ronaldo. Ze zei getraumatiseerd te zijn, dat ze mentale klachten had overgehouden aan die avond. Uiteindelijk heeft ze een zwijgcontract ondertekend en hebben ze een schikking getroffen."

Later bleek volgens Mayorga's nieuwe advocaat dat de schikking van 375.000 euro onrechtmatig was, zegt Winterbach. "Ze zou helemaal niets mogen tekenen terwijl ze getraumatiseerd is, aldus die advocaat."

'Nee' en 'stop'

Maar de schikking was niet het enige interessante materiaal dat Winterbach en zijn onderzoeksteam vond. "In de documenten met uitgeschreven gesprekken vonden we een gesprek tussen Ronaldo en zijn advocaten in 2009 waarin hij iets interessants zei. Hij zei namelijk dat die avond in Las Vegas Mayorga meerdere keren 'nee' en 'stop' had gezegd en dat hij daarna zijn excuses heeft aangeboden."

Ronaldo ontkent nu alles. De politie in Las Vegas heeft inmiddels wel het onderzoek naar de mogelijke verkrachtingszaak heropend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl