Volkert van der Graaf bij de rechtbank, in mei
NOS NieuwsAangepast

Volkert van der Graaf kan emigreren, meldplicht versoepeld

Volkert van der Graaf en het Openbaar Ministerie hebben een akkoord bereikt over zijn meldplicht bij de reclassering. Van der Graaf hoeft zich niet langer eens in de zes weken te melden, zoals tot mei dit jaar het geval was. Wel moet hij tot 2020 een keer in de acht weken een schriftelijk verslag sturen over hoe het met hem gaat. Eens in het half jaar moet hij zich melden voor een evaluatiegesprek.

Het Openbaar Ministerie bevestigt dat Van der Graaf voortaan elke twee maanden schriftelijk van zich moet laten horen in plaats van de fysieke meldplicht die hij eerder had. Het halfjaarlijkse evaluatiegesprek moet hij wel persoonlijk komen voeren. Dat kan niet telefonisch of via digitale middelen.

Verder blijven de voorwaarden die na zijn vrijlating werden ingesteld van kracht. Hij mag tot 2020 bijvoorbeeld niet met de media praten en heeft hij een contactverbod met nabestaanden.

Emigratie

Van der Graaf had dit voorjaar een kort geding aangespannen tegen de Nederlandse Staat, om van de meldplicht af te komen. De man die zestien jaar geleden Pim Fortuyn vermoordde wilde van zijn meldplicht af, omdat hij naar het buitenland wil verhuizen.

In mei oordeelde de rechtbank dat Van der Graaf zich niet meer hoefde te melden bij de reclassering, maar het OM ging daartegen in beroep. De rechter volgde de lijn van het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie (NIFP) en de reclassering, die vonden dat de meldplicht geen toegevoegde waarde meer heeft. Dat was volgens het OM een verkeerde interpretatie van de rapporten. Het hof stelde uiteindelijk voor dat de twee partijen er onderling uitkomen.

Dekker tevreden

Afgelopen weekend meldden verschillende media dat er een geheime onderhandeling gaande was over de meldplicht van Van der Graaf. Het OM en advocaat Jebbink wilden toen nog niets zeggen over mogelijke gesprekken. Vandaag maakte het OM bekend dat er een overeenkomst is gesloten met Van der Graaf.

Minister Dekker voor Rechtsbescherming benadrukt dat Van der Graaf nu weer een meldplicht heeft, ongeacht zijn verblijfplaats: "De rechter heeft in mei een streep door de meldplicht gehaald; dat noodzaakt het OM om daar nu nieuwe afspraken over te maken. Waar het mij om gaat, is dat Volkert van der Graaf zich houdt aan die afspraken."

Op de vraag of Dekker dit een passende manier van toezicht vindt, antwoordt hij: "Als het OM tevreden is met deze nieuwe afspraken, dan ben ik dat ook."

Minister Dekker benadrukt: Volkert van der Graaf heeft nog steeds meldplicht

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl