Xander Bogaerts (staand tweede van links) viert feest met de Boston Red Sox
NOS Sport

Bogaerts, Gregorius, Albies, Jansen & Schoop: vijf troeven richting World Series

De play-offs in het Amerikaanse honkbal staan op het punt van beginnen. Vijf spelers met een Nederlands paspoort maken kans op winst in de World Series.

Na 162 wedstrijden in de reguliere competitie is nog niets beslist in de Amerikaanse Major League Baseball (MLB). De zes winnaars van elke divisie hebben zich rechtstreeks geplaatst en daar komen nog twee ploegen bij uit de twee zogeheten wildcardgames. Die staan voor woensdag op het programma.

De vijf Nederlanders die nog meestrijden om de titel - allen met een Caribische achtergrond - zijn stuk voor stuk enorm belangrijk voor hun ploeg en hebben een aanzienlijk aandeel geleverd in het behalen van de play-offs.

Xander Bogaerts (Boston Red Sox)

Boston Red Sox gaat de play-offs in als grote favoriet voor de World Series. De Red Sox kennen een historisch goed seizoen. Niet alleen won het team voor het derde jaar op rij de American League East, maar de Sox deden dat dit keer met maar liefst 108 overwinningen. Een record voor de mannen uit Boston en de meeste overwinningen in de competitie dit seizoen.

Xander Bogaerts is op zijn gemak bij Boston Red Sox in het duel met New York Yankees

Xander Bogaerts is een belangrijke schakel in de ploeg. De korte stop won in 2013 als 21-jarige al eens de World Series en loste de legendarische Babe Ruth af als jongste speler ooit die startte in de seizoensfinale. "Hij lijkt in alles op een superster", zei de bekende sportcommentator Joe Buck destijds. Sports Illustrated noemde hem 'een 21-jarig fenomeen'.

Inmiddels is de Oranje-international niet meer weg te denken uit de opstelling van de Red Sox en heeft de Arubaan zich ontwikkeld tot een van de absolute sterren in het Amerikaanse honkbal.

Xander Bogaerts is de gevierde man bij Boston Red Sox

Didi Gregorius (New York Yankees)

Ook New York Yankees kent een uitstekend seizoen met honderd overwinningen, maar blijft wel tweede achter Boston Red Sox in de American League East. Hierdoor is de grootmacht veroordeeld tot het spelen van een wildcardgame op woensdag tegen Oakland Athletics, dat zich verrassend sterk heeft gemanifesteerd. De winnaar van het duel verdient een plek in de play-offs.

De in Amsterdam geboren Didi Gregorius moet de Yankees helpen aan het eerste kampioenschap sinds 2009. Die titel zou overigens pas de derde deze eeuw zijn voor de succesvolste ploeg in de geschiedenis van het honkbal.

Didi Gregorius vestigde dit seizoen een homerunrecord voor New York Yankees

Gregorius beleefde een waanzinnige seizoenstart waarin hij de homeruns aaneenreeg, maar viel daarna wat stil. De international sloeg niettemin de meeste homeruns ooit voor een Yankees-korte stop: 27.

Kleine blessures hielden hem de afgelopen maand een aantal wedstrijden op de bank, maar de Nederlander zal fit genoeg zijn om de beslissende fase van het seizoen mee te kunnen doen. Tot groot genoegen van alle fans in New York: Gregorius heeft zich de afgelopen jaren opgewerkt tot een van de populairste spelers in het sterrenensemble van de Yankees.

Ozzie Albies (Atlanta Braves)

Niemand had voorafgaand aan het seizoen verwacht dat het talentvolle Atlanta Braves nu al in de play-offs zou staan. Met winst in de oostelijke divisie van de National League keren de Braves voor het eerst sinds 2013 terug in het naseizoen. En daar valt niets op af te dingen.

Ozzie Albies wordt gezien als een van de grootste talenten in het Amerikaanse honkbal. Dit jaar is de 21-jarige Albies stormachtig doorgebroken bij de Braves met 40 tweehonkslagen en 24 homeruns. Het zijn prachtige cijfers voor een rookie en zelfs prima cijfers voor iedere topspeler in de VS.

Albies behoort dit seizoen tot de besten in het honkbal.

Ozzie Albies is dit seizoen een van de revelaties bij Atlanta Braves

Kenley Jansen (Los Angeles Dodgers)

Los Angeles Dodgers, verliezend finalist van vorig jaar, kende een lastig seizoen. Na een stroeve start kwam de machine wat laat op stoom in de Californische zon. Uiteindelijk werden de play-offs bereikt door de National League West te winnen. De Dodgers wonnen maandagavond de zogeheten 'tiebreaker' van Colorado Rockies met 5-2.

Namens de Dodgers staat Kenley Jansen al jaren bekend als een van de meest dominante werpers in het honkbal en tot voor kort was de vraag: wie stopt de waanzinnige worpen van Jansen? Nu is de vraag: stopt Kenley Jansen zichzelf?

De 31-jarige Jansen bleef dit seizoen meerdere keren aan de kant met hartproblemen. Alleen dankzij medicatie en na overleg met zijn artsen kan hij spelen. Na het seizoen moet hij echter alsnog onder het mes.

Kenley Jansen hoopt met LA Dodgers opnieuw op winst in de World Series

Vorig jaar speelde Jansen, na een uitstekend seizoen, een negatieve hoofdrol in de verloren World Series tegen Houston Astros. Twee keer wist de closer een 'zekere overwinning' niet over de streep te trekken. Om die reden zijn hij en de Dodgers uit op revanche.

Jansen is al voor het negende seizoen actief in de Major Leagues. De Dodgers wonnen in 1988 voor het laatst de titel.

Jonathan Schoop (Milwaukee Brewers)

Milwaukee Brewers doet voor het eerst sinds 2011 mee aan de play-offs. Die prestatie dankt de ploeg aan een sterke maand september, waarin negentien keer werd gewonnen en slechts zes keer verloren. Zo konden de Brewers alsnog Chicago Cubs achterhalen: beide ploegen kwamen uit op 95 overwinningen.

Door het beslissingsduel met de Cubs te winnen (3-1) kwalificeerden Jonathan Schoop en de zijnen zich voor de play-offs, terwijl de ploeg uit Chicago naar de wildcardgame werd verwezen. En met talentvolle spelers gecombineerd met ervaren krachten gelden de Brewers meteen als gevaarlijke outsider voor de titel.

Jonathan Schoop in actie met Milwaukee Brewers tegen Chicago Cubs

Schoop maakte halverwege het seizoen de overstap van het matig presterende Baltimore Orioles naar de Brewers. De tweede honkman kent niet het beste seizoen uit zijn carrière, maar speelde wel bijna alle wedstrijden mee.

Hij kan zeker in aanvallend opzicht zijn ploeg helpen om voor het eerst in de historie de World Series te winnen.

Programma Major League-play-offs

American League (vanaf vrijdag) National League (vanaf donderdag)
Boston Red Sox (1) - New York Yankees (4)/Oakland Athletics (5) Milwaukee Brewers (1)- Chicago Cubs (4)/Colorado Rockies (5)
Houston Astros (2) - Cleveland Indians (3) Los Angeles Dodgers (2) - Atlanta Braves (3)

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl