AFP

De Franse chansonnier Charles Aznavour is overleden. Hij was 94 jaar. Dat heeft zijn zaakwaarnemer gemeld aan het Franse persbureau AFP. De zanger overleed in zijn woning in de Zuid-Franse regio les Alpilles.

Aznavour werd gezien als een van de grootste zangers van Frankrijk. Hij schreef meer dan 1400 liedjes, die ook door anderen werden uitgevoerd. Aznavour bleef tot op hoge leeftijd optreden. Zijn laatste concert in Nederland was afgelopen maart in Amsterdam.

In mei moest hij een aantal concerten afzeggen nadat hij zijn arm had gebroken bij een val. Voor eind deze maand stond een optreden in Brussel gepland, daarna zou hij op tournee gaan in Frankrijk. "Ik ben niet oud, ik ben op leeftijd. Dat is niet hetzelfde", zei hij onlangs toen hem werd gevraagd naar zijn fysieke ongemakken.

Bekijk hieronder een overzicht van de carrière van Aznavour:

Charles Aznavour overleden

Armeense wortels

Aznavour werd geboren in Parijs op 22 mei 1924 als Sahnour Aznavourian. Zijn ouders waren Armeense immigranten. Hij zong in zes verschillende talen en verkocht meer dan 100 miljoen platen wereldwijd. Ook speelde hij in zo'n zestig films.

Bekende nummers van Aznavour zijn She, For me formidable, La mamma, Hier encore en La Bohème.

Op zijn 93ste kreeg hij een ster op de Walk of Fame in Hollywood. Bij de onthulling daarvan zei hij: "Ik ben Frans en Armeens, die twee zijn met elkaar verbonden als koffie en melk. Het is fantastisch om twee culturen mee te dragen."

STER reclame