Sommige wijken van Palu zijn vrijwel verwoest
NOS NieuwsAangepast

'Rampgebied Sulawesi blijkt veel groter dan gedacht'

Terwijl de hulpverlening langzaam op gang komt, blijkt het door aardbeving en tsunami getroffen gebied op Sulawesi groter dan gedacht. "Er worden voortdurend nieuwe gebieden ontdekt die ook zijn verwoest", zegt correspondent Michel Maas.

Het dodental is volgens Indonesische media opgelopen tot 1200. Het officiële aantal is nog steeds 844, maar de overheid vreest dat er duizenden mensen zijn omgekomen. In hele gebied wonen zo'n 1,2 miljoen mensen. Vooral Palu, een stad met 379.000 inwoners, is zwaar getroffen.

"Maar ook in de wijde omtrek zijn er dorpjes en stadjes zo goed als verwoest", zegt Maas in het NOS Radio 1 Journaal. "En daar moet het zoeken naar slachtoffers onder het puin nog beginnen. Het rampgebied blijkt dus veel groter dan aanvankelijk werd aangenomen."

In het rampgebied wordt met man en macht gezocht naar overlevenden en worden massagraven gedolven:

Hulpverlening Sulawesi in volle gang

Sommige afgelegen gebieden zijn qua communicatie sinds afgelopen vrijdag afgesloten van de buitenwereld. Mogelijk zitten daar nog honderden mensen vast in gebouwen of onder het puin. In een winkelcentrum in Palu wordt nog gezocht naar tientallen mensen die vastzitten. Ten minste een vrouw in de stad is zondag gered uit haar huis, dat de grond in was gezakt door het natuurgeweld.

De reddingsoperatie is nog in volle gang, benadrukt president Widodo tegen persbureau Reuters. "Op veel plekken konden mensen onder het puin nog niet gered worden, omdat zwaar materieel nog ontbreekt. Maar gisteren kwam het eerste materieel aan in Palu."

Een vliegtuig per keer

De hulpverlening in de door natuurgeweld getroffen regio komt volgens de correspondent maar mondjesmaat op gang. De verwoestingen aan de lokale infrastructuur maken het moeilijk om overal goederen en hulp te krijgen.

"Er zijn vrachtwagens onderweg met voedsel en water, maar het duurt heel lang voordat die aankomen in Palu", zegt Maas. Op het enige vliegveld van de stad kan slechts een vliegtuig per keer landen en alleen bij daglicht. Een van de prioriteiten is om het vliegveld zo snel mogelijk beter begaanbaar te krijgen.

Bewoners wachten bij een vliegtuig op hun evacuatie

"Mensen dringen voor het hek van het vliegveld om eten of drinken te bemachtigen", zegt de NOS-correspondent. Gisteren werd een aantal supermarkten in de stad geplunderd. De regering laat de supermarkten bewaken door militairen. De overheid heeft ook een provisorische markt geopend, "zodat mensen ergens iets kunnen kopen".

Massagraf van 10 bij 100 meter

President Widodo heeft toestemming gegeven voor buitenlandse hulp. Medicijnen, voedsel, drinken en het herstellen van hygiënische voorzieningen is nu het belangrijkste, zegt Belinda van der Gaag van het Rode Kruis in het NOS Radio 1 Journaal. "Als alles stuk is, liggen ziektes op de loer."

Vanwege de tropische temperaturen kunnen lijken snel gaan rotten. Om de doden zo snel mogelijk te begraven, wordt in Palu daarom een graf van 10 bij 100 meter gegraven.

Het massagraf in Palu

Het is voor de lokale bevolking, veelal moslims, ook een gebruik om naasten binnen een dag te begraven. Zeker 545 lichamen uit een ziekenhuis in Palu worden vervoerd naar het massagraf, zegt een woordvoerder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl