Macedonische stemmers kiezen voor nieuwe naam, maar de opkomst was laag
De Macedoniërs die vandaag hun stem uitbrachten in het referendum, hebben massaal gekozen voor de naam Noord-Macedonië, die de regering heeft voorgesteld. Maar of de regering dat als een overwinning ziet is sterk de vraag. De opkomst blijft vermoedelijk steken op zo'n 35 procent.
Vandaar dat ongeveer duizend tegenstanders van de nieuwe naam vanavond in Skopje de straat op gingen om de uitkomst te 'vieren'. De tegenstanders van de naam Noord-Macedonië, waarover uitputtend met het buurland Griekenland is onderhandeld, hadden opgeroepen tot een boycot van het raadgevend referendum. Veel Macedoniërs gaven daaraan gehoor en bleven vandaag thuis.
Met een gerust hart
De sociaal-democratische regering van de voormalige Joegoslavische republiek had gehoopt op brede steun voor de naam Noord-Macedonië. Als zo'n 50 procent of meer van de kiesgerechtigden de naam zou omarmen, zou premier Zoran Zaev het voorstel met een gerust hart aan het parlement kunnen voorleggen.
Het voorstel gaat inderdaad naar het parlement, zei Zaev op een persconferentie, waarin hij niet inging op de lage opkomst, maar alleen op de grote steun van de mensen die wel hebben gestemd. "Die hebben een duidelijke boodschap afgegeven voor een toekomst binnen de EU en de NAVO. Ruim 90 procent is een duidelijke uitkomst. Het is nu tijd voor de leden van het parlement om die meerderheid te volgen."
Ook het Griekse parlement nog
Als het voorstel niet door het parlement komt, komen er nieuwe verkiezingen, zei Zaev. Zelfs met een meerderheid in het parlement in Skopje is de naam Noord-Macedonië overigens nog geen gelopen race. Ook het Griekse parlement moet er nog mee instemmen.