Richard en Chantal
NOS Nieuws

Verliefd geworden in Stoptoberhuis, maar stoppen met roken lukte niet

Het is vandaag precies een jaar geleden dat de nu 29-jarige Chantal Vreullink en 33-jarige Richard Oosterhuis elkaar ontmoetten in het Stoptoberhuis. Het tweetal zat daar om van hun rookverslaving af te komen. Inmiddels rookt Richard weer, maar het huis was niet voor niets: daar sloeg namelijk de vonk over. En nu is het stel in verwachting. "Van de allereerste Stoptober-baby ooit, heb ik me laten vertellen", glundert Richard.

Het huis is sinds vandaag weer geopend, in Vinkeveen. Vanmiddag rookten de stoppers samen hun laatste sigaret. De komende vijf dagen zitten ze 'opgesloten' in het huis, waar ze zoveel mogelijk worden afgeleid door sporten en workshops. "Na de vijf dagen moet je het zelf doen. Dat is heel moeilijk. Je hele omgeving rookt dan wel nog. Je kan beter een jaar opgesloten worden zonder geld en tabak, dan lukt het wel om te stoppen", zegt Richard.

Hieronder vertelt Richard hoe hij Chantal heeft ontmoet:

'Lekkere bak koffie erbij en dan denk ik: waarom ook niet?'

In de dagen in het huis hebben Richard en Chantal heel gezond geleefd. En goede gesprekken gevoerd. "Als je 24/7 met elkaar opgesloten zitten, komen er goeie gesprekken en uiteindelijk gevoelens. Je gaat over dingen praten waar je normaal niet over praat. We zeiden al tegen elkaar: in de kroeg waren we gewoon langs elkaar gelopen."

Ik werk als vrachtwagenchauffeur en als ik dan langs de pomp rijd, lijkt het net alsof de pakjes sigaretten naar me zwaaien.

Richard

Vorig jaar lukte het de twee wel om te stoppen. Chantal helemaal, Richard stopte ongeveer twee maanden. "Ik werk als vrachtwagenchauffeur en als ik dan langs de pomp rijd, lijkt het net alsof de pakjes sigaretten naar me zwaaien. Alsof ze zeggen: kom, kom!"

Chantal had op werk meer afleiding. "Ik werk in de zorg en het is inmiddels verboden om bij ziekenhuizen te roken." Daarnaast rookt ze 'natuurlijk' niet voor de baby. "Je doet het voor de kleine. Het is heel moeilijk als Richard een opsteekt, maar op die momenten doe ik nu iets anders. Drink ik een kop koffie, of eet ik een dropje of kauwgumpje."

Richard probeert nu weer te stoppen. "Ik ga er weer tegenaan. Je wil je kinderen zien opgroeien. Daar denk je dan over na als je een sigaret opsteekt. Voor het geld zou ik nooit stoppen, voor mijn gezondheid wel."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl