Kanye West in de Trump Tower
NOS Nieuws

'The being formerly known as': dat horen we vaker in de showbizz

Kanye West kondigde afgelopen nacht aan dat hij zijn naam verandert: "The being formally known as Kanye West. I am YE" schreef hij in een tweet. Ye was al wel een bijnaam van de artiest. Hij bracht recent ook een album met die titel uit.

Ye is bepaald niet de eerste showbizz-beroemdheid die zijn naam verandert of een hele andere naam aanneemt. Vooral onder rappers is het gebruikelijk. Zo is Sean Combs bekend geworden als Puff Daddy, maar noemde hij zich ook onder meer ook P. Diddy, Puffy, B. Love, Brother Love en Diddy.

Rapper Snoop Dogg, die eigenlijk Calvin Broadus heet, veranderde ook al vaker van naam. In de meest gebruikte namen komt wel iets van Snoop terug: Snoop Doggy Dogg, Snoop Lion, Snoopzilla. Snoopy was de bijnaam die zijn ouders hem als kind gaven. Vaak markeerde de nieuwe naam een nieuwe start.

Prince stelde zijn fans en mensen die over hem schreven voor een uitdaging met zijn naamswijziging. Vanwege een conflict met zijn oude platenmaatschappij over de rechten op de naam Prince weigerde de artiest zich nog langer zo te noemen. Hij koos voor een logo zonder naam, dat dus ook niet uit te spreken was. Het was een combinatie van de symbolen voor mannelijk en vrouwelijk.

Om de artiest toch aan te kunnen duiden gingen muziekjournalisten het hebben over "The artist formerly known as Prince", en omdat dat zo'n mond vol was werd het kortweg TAFKAP. In 2000, toen het conflict met de platenmaatschappij was opgelost, werd het weer gewoon Prince.

Prince met een gitaar in de vorm van zijn naamsymbool

Er zijn nog tientallen andere bekende mensen in binnen- en buitenland die met een heel andere naam op het toneel kwamen. Rapper Eminem heet bijvoorbeeld Marshall Mathers. Zijn naam komt van de initialen van zijn échte naam: M and M.

De Britse zanger Cat Stevens, bekend van hits als Morning Has Broken en Father and Son, veranderde twee keer van naam. Hij werd geboren als Steven Demtre Georgiou en nam toen de naam Cat Stevens aan. Vanaf de jaren 70, na zijn bekering tot de islam, ging hij verder door het leven als Yusuf Islam.

Zangeres Lady Gaga heet eigenlijk Stefani Joanne Angelina Germanotta

Sommige namen hebben een komische achtergrond. Miley Cyrus kwam ter wereld als Destiny Hope Cyrus, maar ze kreeg in haar kinderjaren de bijnaam 'Smiley', omdat ze altijd lachte. En daar komt 'Miley' dus vandaan.

Gelachen werd er in Amerikaanse media om de naam die basketbalspeler Ron Artest in 2011 aannam: Metta World Peace. Een wat ironische naam, daar World Peace niet de meest vredige basketballer is. Hij werd een jaar na zijn naamswijziging voor zeven wedstrijden geschorst, toen hij een elleboog in het gezicht van een tegenstander plantte.

Waar sommige artiesten helemaal niets hebben met hun originele naam, refereerde Lady Gaga met haar album Joanne (2016) juist aan haar originele naam Stefani Joanne Angelina Germanotta. Haar artiestennaam is ontleend aan het nummer Radio Ga Ga van Queen.

Zanger Thomas Berge heet eigenlijk Chiel Ottink

Ook Nederlandse beroemdheden doen het: optreden onder een andere naam. André van Duin kwam onder de naam Adrianus Marinus Kloot ter wereld. In 1966 werd dat Kyvon, omdat zijn vader de achternaam Kloot maar niets vond. Per koninklijk besluit werd de achternaam aangepast. Al zal bijna niemand de naam 'André Kyvon' ook maar iets zeggen.

Glennis Grace was de afgelopen maanden veel in het nieuws door haar succes in America's Got Talent. Ze heet in het echt Glenda Hulita Elisabeth Batta. En de naam Thomas Berge klinkt misschien niet bedacht, maar de zanger heet in het echt Chiel Ottink. Voormalig radio-dj Chiel Montagne heet in het echt Bert van Rheenen. En wijlen Robert Long, de zanger, koos een artiestennaam in de stijl van zijn echte achternaam. Eigenlijk heette hij Bob Leverman.

Nog een opvallende: pornoactrice Kim Holland heet helemaal geen Kim Holland, maar Yvonne Meulendijk-van Zelderen. Maar Kim Holland klinkt natuurlijk een stuk spannender.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl