Erdogan ziet - anders dan Merkel - dat vriendschap met Duitsland is verdiept
De Turkse president Erdogan noemt zijn staatsbezoek aan Duitsland een succes. In Keulen zei hij dat zijn reis de vriendschap tussen Turkije en Duitsland heeft verdiept. Bondskanselier Merkel kwam gisteren na een gesprek met Erdogan tot een andere conclusie: ze zei dat "de diepe verdeeldheid" tussen beide landen niet is afgenomen.
Het was het eerste bezoek van Erdogan aan Duitsland in jaren. De Turkse president sprak tijdens zijn driedaagse staatsbezoek ook met bondspresident Frank-Walter Steinmeier.
Tijdens een werkontbijt van 2,5 uur in Berlijn hadden Erdogan en Merkel het vanochtend over de Duits-Turkse relaties, de binnenlandse politieke situatie in Turkije en gemeenschappelijke belangen in de strijd tegen het terrorisme. Ook ging het over het verbeteren van de economische banden tussen beide landen, zegt een woordvoerder van Merkel.
De relatie tussen Duitsland en Turkije is de laatste jaren behoorlijk bekoeld. Duitsland is kritisch over de arrestatiegolf in Turkije na de mislukte coup twee jaar geleden en maakt zich druk over detenties van Duitse burgers in Turkije. Aan de andere kant is Turkije niet blij met politiek asiel dat Turken in Duitsland hebben gekregen en vindt het land dat Duitsland zich te veel met Turkse aangelegenheden bemoeit.
Erdogan noemde de gesprekken met zijn Duitse collega's "eerlijk" en zei dat de bestrijding van racisme en islamofobie aan de orde is gekomen. Ook riep hij Duitsland op om hard op te treden tegen Koerdische separatisten en klaagde hij dat de Duits-Turkse voetballer Mesut Özil te hard werd aangepakt toen hij het Duitse nationale team plotseling de rug toekeerde nadat er kritiek was gekomen omdat hij met Erdogan op de foto was geweest. "Dit soort racisme moet stoppen", zei Erdogan in een toespraak in Keulen.
Erdogan was in Keulen bij de officiële opening van de grootste moskee van Europa. Critici van de president zien dat als een politiek statement. Ze vinden dat Turkije zich te veel mengt in de Turkse islamitische wereld, omdat de moskee is gefinancierd door de de Turkse Islamitische Unie voor Religieuze Zaken (Ditib), een Turkse overheidsinstelling die actief is in Duitsland.
Voor- en tegenstanders van Erdogan gingen in Keulen de straat op:
De moskee had vooraf op Facebook alle Turken in Europa opgeroepen om naar de opening te komen. Toen via Facebook 25.000 mensen zich daarvoor hadden opgegeven, besloten de autoriteiten in Keulen om een massale steunbetuiging aan Erdogan te verbieden. Ook werd de omgeving afgezet, werd er een klein leger aan agenten opgetrommeld en waren er scherpschutters op de daken geposteerd.
Uiteindelijk viel het mee met de drukte. "Veel mensen zijn thuisgebleven na een oproep van de moskee om toch maar niet te komen", zegt correspondent Kees van Dam. Twee demonstranten werden opgepakt.