José Mourinho tijdens het duel met West Ham United

Nieuwe tik Mourinho bij United, Liverpool-Chelsea onbeslist

Uitschakeling door een tweedeklasser in de League Cup, vervolgens de openlijke confrontatie met Paul Pogba en als slotstuk een nederlaag bij West Ham United (3-1). Het was me het weekje wel voor José Mourinho bij Manchester United.

Er is niet veel voor nodig om het woord 'crisis' te laten vallen in Manchester, maar de huidige dip begint inmiddels zorgwekkende vormen aan te nemen. Vorige week zaterdag kwam United immers ook al niet verder dan 1-1 tegen Wolves.

Het aantal verliespunten in de Premier League staat inmiddels op elf; in zeven wedstrijden werd drie keer verloren, eenmaal gelijkgespeeld en drie keer gewonnen.

De slechtste seizoensstart in 29 jaar is daarmee een feit. En dat terwijl Manchester United met Tottenham Hotspur nog maar één topclub trof.

Paul Pogba wordt tegen West Ham United twintig minuten voor tijd gewisseld

Relletjes

Intussen volgen de relletjes rondom trainer Mourinho elkaar in rap tempo op. Deze week was het weer raak, met een botsing met sterspeler Pogba.

Mourinho zei na het bekerechec tegen Derby County dat Pogba geen vice-aanvoerder meer was. Een dag later volgde een woordenwisseling op de training, waarbij de middenvelder zichtbaar geïrriteerd reageerde.

Dat dit gebeurde terwijl de camera van Sky Sports draaide is waarschijnlijk geen toeval, zoals vrijwel alles bij Mourinho zorgvuldig georkestreerd is.

Wat de Portugees er precies mee wilde bereiken is onduidelijk, maar een zege bij West Ham had het dus niet tot gevolg. Binnen vijf minuten keek United in Londen tegen een achterstand aan.

Felipe Anderson opende de score met een fraai balletje achter het standbeen, waarna Manchester United-verdediger Victor Lindelöf - in het verleden zoals zoveel Mancunians openlijk bekritiseerd door Mourinho - de malaise vergrootte, door kort voor rust in eigen doel te schieten.

Twintig minuten voor tijd deed Marcus Rashford nog wel wat terug, maar drie minuten later deelde Marko Arnautovic alweer de genadeklap uit: 3-1.

Saillant detail: Pogba zat toen al op de reservebank. De Fransman begon weliswaar in de basis, maar werd na zeventig minuten naar de kant gehaald.

Antonio Rudiger baalt van de late gelijkmaker van Liverpool

Liverpool hield aan het uitduel met Chelsea op de valreep een punt over dankzij een prachtige treffer van Daniel Sturridge: 1-1.

Net als afgelopen week in de League Cup was Liverpool de bovenliggende partij, maar liet kansen liggen om op voorsprong te komen. Zo kreeg Mohamed Salah twee keer een kans op de 0-1, maar beide keren leverde hij een slap schot af. Eden Hazard was voor Chelsea wel trefzeker. De Belg rondde halverwege de eerste helft een vloeiende Chelsea-aanval af met een schot in de verre hoek.

Liverpool bleef komen en kreeg ook in de tweede helft enkele grote kansen. Sadio Mané schoot bijna raak in de korte hoek, Xherdan Shaqiri werkte de bal voor open doel naast en een kopbal van Firmino werd van de lijn gehaald. De 1-1 viel vlak voor tijd alsnog, toen Sturridge van buiten het zestienmetergebied de bal in de bovenhoek knalde.

City koploper op doelsaldo

Manchester City profiteerde van het puntenverlies van Liverpool. De ploeg van trainer Pep Guardiola versloeg Brighton & Hove Albion met 2-0 door doelpunten van Raheem Sterling en Sergio Agüero en nam op basis van doelsaldo de eerste plaats over van Liverpool. Beide ploegen hebben negentien punten uit zeven wedstrijden.

Bij Brighton stonden de oud-PSV'ers Davy Pröpper en Jürgen Locadia in de basis. Alireza Jahanbakhsh, vorig seizoen in dienst van AZ topscorer van de eredivisie, viel tien minuten voor tijd in bij Brighton.

Tottenham Hotspur staat vierde na de 2-0 overwinning op Huddersfield Town. Harry Kane maakte beide treffers, de tweede uit een strafschop. Verdediger Terence Kongolo viel geblesseerd uit bij Huddersfield.

Arsenal won met 2-0 van Watford, dat van de vierde naar de zesde plaats zakte. Een eigen doelpunt van Craig Cathcart in de 81ste minuut zette Arsenal op voorsprong en twee minuten later schoot Mesut Özil de 2-0 binnen. De Gunners staan nu vijfde, maar zagen wel doelman Petr Cech kort voor rust geblesseerd uitvallen.

Timothy Fosu-Mensah, opgenomen in de voorselectie van Oranje, raakte al vroeg in de verloren uitwedstrijd van Fulham tegen Everton (3-0) geblesseerd. Gylfi Sigurdsson maakte twee doelpunten. Wesley Hoedt verloor met Southampton bij Wolverhampton Wanderers (2-0).