Italiaanse regering 'speelt Sinterklaas met geld dat er niet is'
De staatsschuld van Italië is ongeveer 2342 miljard euro, na Griekenland relatief de grootste van de Eurozone. Desondanks heeft de regering in Rome een zeer ambitieuze begroting bekendgemaakt, tot vrees van Brussel.
Een basisinkomen voor de armen. Een verlaging van de pensioenleeftijd. Lagere belastingen voor ondernemers. Een belastingpardon voor schulden tot 100.000 euro. "Het is Sinterklaas spelen met geld dat er niet is", zegt correspondent Angelo van Schaik.
'Ontslag'
Minister van Economische Zaken Tria heeft naar verluidt zijn ontslag aangeboden aan president Mattarella, maar die heeft geweigerd. De partijloze Tria was de vervanger van de euro-sceptische Paolo Savona, waartegen de president zijn veto uitsprak. Savona zou de financiële markt te veel angst inboezemen, maar de begroting van Tria doet daar uiteindelijk weinig voor onder.
We hebben er geen enkel belang bij als Italië de regels niet volgt en zijn schuld, die explosief blijft, niet vermindert.
De aandelenkoersen van Italiaanse banken fors in de min, de beurs in Milaan ging 4 procent onderuit. Het renteverschil tussen Italiaanse en Duitse staatsobligaties, ook wel de spread genoemd, staat op 280 punten.
"Dat is een verdubbeling ten opzichte van een jaar geleden", zegt Van Schaik. "En die spread is een soort thermometer voor de economische betrouwbaarheid van een land. Daaruit blijkt dat investeerders weinig vertrouwen meer hebben in dit Italië."
Dat interesseert de regeringspartijen Vijfsterrenbeweging en Lega naar eigen zeggen weinig. We zien wel waar het schip strandt, zei vicepremier Salvini van Lega.
Volgens economieminister Tria schiet Italië zichzelf met de begrotingsplannen in de voet, legt Van Schaik uit. "Want als die spread omhoog gaat, wordt het lenen duurder. Vervolgens worden de hypotheken duurder en wordt dus alles waarvoor je geld moet vragen bij een bank duurder."
Het begrotingstekort zal de komende jaren op 2,4 procent van het bruto binnenlands product uitkomen. Terwijl Tria eerder aan de EU had beloofd dat 1,6 de grens zou zijn.
Eurocommissaris Pierre Moscovici was er niet blij mee, maar koos voor een indirecte toon. "We hebben geen enkel belang bij een botsing tussen de Europese Commissie en Italië. Maar we hebben er ook geen belang bij als Italië de regels niet volgt en zijn schuld, die explosief blijft, niet vermindert."
Rutte zei eerder vandaag dat het Nederlandse kabinet "zeer bezorgd" is over de ontwikkelingen in Italië.
In Brussel bestaat de hoop dat Rome de grootse plannen nog afzwakt voordat ze halverwege oktober worden ingediend bij de Europese Commissie. Die kan de plannen afkeuren, hoewel dat nog bij geen enkel lid ooit is gedaan.
'Luisteren naar de kiezer, niet naar Brussel'
De boodschap van de eurosceptische regering is volgens Van Schaik in ieder geval duidelijk: "We luisteren naar de kiezers en niet naar de bureaucraten in Brussel."
De EU hanteert de norm dat de overheidsschuld van een lidstaat maximaal 60 procent mag zijn van het bruto binnenlands product (bbp). Ondertussen staat de staatsschuld van Italië op 132 procent van het bbp.
"En die blijft steeds verder oplopen", zegt de NOS-correspondent. "Economen zeggen dan ook dat de rekening betaald zal worden door de toekomstige generatie. En gezien de vergrijzing zal dat een groot probleem worden."