Yvette Broch
NOS Sport

Zonder Broch zoekt handbalteam naar de juiste EK-formule

Haar aanstekelijke enthousiasme, stevige duels en kenmerkende gebalde vuist bij een doelpunt worden gemist, maar ook zonder Yvette Broch op de cirkel willen de handbalsters hoge ogen gooien op het komende EK. En daar als vanouds swingen.

Dat laatste lukte geregeld, donderdagavond in het Indoor Sportcentrum in Eindhoven. Voor een kleine tweeduizend toeschouwers, voor de immens populaire Nederlandse ploeg tegenwoordig een bescheiden aantal, had Oranje geen kind aan Japan: 38-26.

Het was het eerste duel voor de ploeg van bondscoach Helle Thomsen sinds sterkhouder Broch begin augustus had bekendgemaakt te stoppen met de sport die zij zo lief heeft. "Het is heel erg jammer dat zij er niet meer is. Ik vind het vooral rot voor haar, dat zij zo'n keuze heeft moeten maken", vertelt aanvoerder en cirkelloopster Danick Snelder.

Yvette Broch en Nycke Groot

Ook Nycke Groot, die ook bij de Hongaarse topclub Györi afscheid moest nemen van Broch, mist haar maatje. "Natuurlijk vind ik het jammer, maar er is niets aan te doen. Uiteindelijk gaan wij haar kwaliteiten in het veld het meest missen, maar ik wil er niet te veel over nadenken. Wat moet ik nog meer zeggen?", vertelt de in topvorm verkerende spelbepaalster, die tegen Japan veertien doelpunten voor haar rekening nam.

Toen de ploeg maandag op Papendal weer bij elkaar kwam voor een trainingsweek, wenste bondscoach Thomsen ook weinig woorden vuil te maken aan het afscheid van Broch. "Ik heb de eerste tien seconden gesproken over de afwezigen. Maar ik zei ook: 'Jullie kennen mij, ik wil niet praten over de mensen die er niet zijn'."

"Yvette is een van de beste speelsters ter wereld. Ik hoop dat het goed gaat met haar, dat zij zich goed voelt", vertelt de Deense coach. "Maar als wij als ploeg samen zijn, denk ik niet aan de speelsters die er niet zijn."

Dulfer de oplossing?

Liever houdt Thomsen zich bezig met een oplossing voor het ontstane probleem. Snelder is een betrouwbare optie voor de fysiek zware positie op de cirkel en zal tijdens het EK zo veel mogelijk worden ontlast. "Dat heeft Helle aangegeven", vertelt Snelder, die er met name in de grote wedstrijden zal moeten staan.

Achter Snelder is de 20-jarige Merel Freriks een kandidaat om de vacante positie in te vullen, maar zij heeft nog maar weinig ervaring op het hoogste niveau. Ook Thomsen weet dat de stap van de junioren naar het grote werk voor Freriks vermoedelijk nog te groot is.

Kelly Dulfer

Een zeer waarschijnlijke oplossing diende zich daarom donderdag aan met vaste stopper en opbouwspeelster Kelly Dulfer op de cirkel. "Ja, joh!", lacht Snelder. "Helle zoekt naar manieren. Dit idee kwam uit haar koker. Kelly heeft het inzicht, heeft haar lengte mee en is er niet bang voor. Ik vind het geen gek idee."

"Kelly op de cirkel ging goed, toch?", zegt Groot enthousiast. "Als er iemand wegvalt, moeten anderen opstaan. Dat gebeurde vandaag." Ook Thomsen is te spreken over Dulfer. "Kelly weet hoe ze zich moet positioneren op de cirkel. Ze kan scoren en een bal goed vangen."

De bondscoach heeft nog twee maanden de tijd om een definitieve oplossing te zoeken. Dan begint het EK in Frankrijk. Zoals altijd is ze strijdlustig en positief. "We zullen het oplossen!"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl