ANP
NOS NieuwsAangepast

Mogelijk meer geld voor subsidie zij-instromers

Minister Slob trekt mogelijk meer geld uit voor zij-instromers die leraar willen worden. Trouw meldde vanochtend dat de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) "tegen het plafond aanloopt", omdat het geld bijna op is.

Voor 2018 was 3,2 miljoen euro subsidie beschikbaar om hoogopgeleiden te laten overstappen naar het onderwijs. Ze komen direct voor de klas te staan, terwijl ze hun lesbevoegdheid moeten halen. Per zij-instromer kunnen scholen 20.000 euro subsidie aanvragen.

De subsidiepot voor het basisonderwijs is bijna leeg. Voor het mbo is het budget al helemaal op.

Alles om nieuw geld beschikbaar te stellen

Het ministerie van Onderwijs wil er niet op ingaan hoeveel er nog in de pot zit, maar minister Slob zegt dat als inderdaad blijkt dat er geen geld meer is, hij er alles aan zal doen dat er weer nieuw geld beschikbaar komt.

Slob benadrukt dat er tot nu geen aanvragen zijn afgewezen en dat de bedragen al eerder zijn verhoogd. Maar hij erkent dat als dit zo doorgaat er voor het eind van het jaar wel aanvragen moeten worden afgekeurd. "En dat willen we natuurlijk niet. Dus we gaan hier goed naar kijken."

Goed nieuws

Slob noemt het goed nieuws dat er zoveel belangstelling is om als zij-instromer in het onderwijs te gaan werken. "We willen met elkaar graag het lerarentekort aanpakken."

Volgens lerarenvakbond AOb krijgen basisscholen nu al te horen dat hun subsidie-aanvraag niet in behandeling wordt genomen. "Het is vrij ernstig als je zegt dat er een oplossing voor het lerarentekort moet komen via zij-instromers, en vervolgens mailt dat er misschien geen geld meer is", zegt de vakbond.

Verrast door succes

De PO-raad, die de belangen van basisscholen behartigt, denkt dat meer zij-instromers leraar willen worden door de verbeterde cao. "Door het hogere salaris is de overstap iets minder gevaarlijk geworden voor zij-instromers. Het ministerie is waarschijnlijk verrast door het succes. We hopen dat ze de komende tijd gaan aanvullen."

De SP heeft Kamervragen gesteld omdat aanvragen niet in behandeling zijn genomen. "Als je moord en brand schreeuwt over het lerarentekort, kun je geen extra drempels opwerpen om mensen daadwerkelijk leraar te laten worden", zegt Kamerlid Peter Kwint tegen Trouw. Hij wil dat alle subsidieaanvragen voorlopig worden toegewezen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl