IAAF-voorzitter Sebastian Coe praat de media bij in Monaco AFP

De Russische atletiekbond stapt naar het sporttribunaal CAS om de verlenging van de schorsing van Russische atleten door wereldatletiekbond IAAF aan te vechten. In juli werd de schorsing door de IAAF verlengd.

Sinds november 2015 mag Rusland niet meer aan internationale atletiekwedstrijden meedoen. Die schorsing betrof aanvankelijk niet uitsluitend Russische atleten, maar ook Russen in andere takken van sport. Die straf volgde nadat een onderzoekscommissie van het internationaal antidopingagentschap WADA een grootschalig Russisch dopingnetwerk had blootgelegd.

De enkele Russische sporters die schoon werden bevonden, mochten onder neutrale vlag aan internationale wedstrijden meedoen. Tijdens de Olympische Spelen van Rio 2016 en de Winterspelen van Pyeongchang 2018 was Rusland officieel uitgesloten van deelname.

Drie voorwaarden

Vorige week maakte het WADA bekend dat de schorsing van het Russische antidopingbureau Rusada wordt opgeheven. Daarmee is ook de deur voor Russische sporters naar internationale evenementen weer opengezet. Het besluit van het WADA wekte grote verontwaardiging bij veel andere sportbonden. Eén van die kritische bonden is de IAAF.

Volgens de IAAF hebben de Russen pas aan één van de drie voorwaarden voldaan om in genade te kunnen worden genomen. De mondiale atletiekbond wil dat de Russen erkennen dat de overheid een sturende rol heeft gespeeld in het dopingnetwerk en eist toegang tot de testmaterialen en data. Pas als aan die voorwaarden is voldaan, kan de schorsing van de Russische atleten worden opgeheven.

De IAAF wacht nu een onderzoek af en beraadt zich pas in december weer over een eventuele opheffing van de schorsing.

STER reclame