Minister Herbert Kickl en bondskanselier Kurz
NOS Nieuws

Ministerie Oostenrijk wil persvrijheid beperken voor 'negatieve media'

De Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken ligt onder vuur na het lekken van een mail die vanuit zijn ministerie naar de politietop is gestuurd. In de mail schreef een woordvoerder van minister Herbert Kickl dat bepaalde media wel heel negatief en eenzijdig berichten en daarom maar beter minder informatie konden krijgen.

"Falter en Der Standard en meer recent Kurier hebben zeer eenzijdig en negatief bericht over het ministerie en de politie", staat in de mail aan de communicatiechefs van de politie. "Ik stel daarom voor de communicatie met deze media te beperken tot het noodzakelijke, wettelijke bepaalde niveau."

De kranten die genoemd worden in de mail zijn progressief liberale dagbladen. Kurier is een van de grootste kranten van het land. Falter is een journalistiek onderzoekstijdschrift dat elke week verschijnt.

De mail lekte ook weer uit via Kurier en Der Standard. Maandagavond publiceerden deze kranten het interne bericht. Het ministerie verdedigde het advies die avond nog. "Dit advies is gebaseerd op vele jaren ervaring van vele communicatiemedewerkers van Binnenlandse Zaken."

Elke beperking van persvrijheid is onacceptabel

Sebastian Kurz, bondskanselier

Maar vandaag haastte de Oostenrijkse oppositie zich om de FPÖ-minister ter verantwoording te roepen in het parlement. De sociaal-democraten vinden dat er een "gevaarlijke grens" is overschreden en ook de Oostenrijkse Verslaggevers Zonder Grenzen spreken van een "ongelooflijke en onacceptabele beperking van de persvrijheid".

Kurz steunt pers

Op veel steun van coalitiegenoot en bondskanselier Sebastian Kurz van de ÖVP hoeft Kickl ook niet te rekenen. "Elke beperking van persvrijheid is onacceptabel", zegt Kurz in een reactie. "Er kan geen sprake zijn van uitsluiting of een boycot van bepaalde media."

Oostenrijkse media vragen zich af of Kickl nog aan kan blijven. De minister heeft sinds zijn aantreden in december al herhaaldelijk op de schopstoel gezeten. Zo kwam hij onder vuur na een schandaal met de inlichtingendienst en laat hij zich geregeld op controversiële wijze uit over het migratiebeleid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl