NOS NieuwsAangepast

Nieuwe zorgaanbieders nauwelijks op de hoogte van kwaliteitseisen

Nieuwe zorgaanbieders zijn bijna nooit op de hoogte van de kwaliteitseisen die aan hun werk worden gesteld. Dat blijkt uit onderzoek van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. Vorig jaar werden 146 nieuwe of nog niet bekende organisaties bezocht, 95 procent kende de eisen niet.

Het ging om ondernemers in de ouderenzorg, thuiszorg, geestelijke gezondheidszorg en gehandicaptenzorg. Zij zijn volgens de inspectie bevlogen, maar voldoen in veruit de meeste gevallen niet aan de voorwaarden voor veilige en goede zorg. Bij de organisaties is bijvoorbeeld het zorgplan of medicatiebeleid niet in orde.

De meeste aanbieders waarbij de kwaliteit onder de maat was, zijn actief in de thuiszorg. Vorige maand concludeerde ook de Consumentenbond al dat veel nieuwe thuiszorginstellingen bij controle niet aan de normen voldoen.

De inspectie zegt dat veel aanbieders bij een tweede bezoek na zes weken betere resultaten haalden. Van de organisaties die in eerste instantie onvoldoende scoorden, voldeed 66 procent na een nieuwe toets wel.

We zouden graag een beter inzicht krijgen in wie er allemaal zorg verlenen.

Korrie Louwers, Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd

Op dit moment is het eenvoudig om een zorgbedrijf te beginnen en zijn nieuwe aanbieders niet verplicht zich te melden bij de inspectie. Vorig jaar waren er in totaal 13.000 inschrijvingen op het gebied van zorg en welzijn in het Handelsregister.

Lang niet elke inschrijving is een nieuwe zorgaanbieder en onder de nieuw ingeschreven ondernemers zijn ook veel mensen die nog niet zijn begonnen met zorg verlenen. Toch blijft op dit moment een deel van de aanbieders buiten het zicht van de inspectie, erkent Korrie Louwes, hoofdinspecteur maatschappelijke zorg. "We zouden dan ook graag een beter inzicht krijgen in wie er allemaal zorg verlenen", zegt ze op NPO Radio 1.

Een nieuwe wet die waarschijnlijk volgend jaar in werking treedt, moet hier verandering in brengen. Nieuwe zorgaanbieders moeten zich vanaf dan verplicht melden. Daarnaast heeft minister De Jonge vandaag in een brief aan de Tweede Kamer ook een nieuw pakket maatregelen aangekondigd die de inkoop van zorg moeten verbeteren.

Zelf zorg inkopen

Ook op dat vlak kan namelijk nog veel beter. Het overgrote deel van de nieuwe zorgaanbieders die vorig jaar werden gecontroleerd (79 procent), maakte gebruik van het persoonsgebonden budget (pgb). Patiënten moeten met zo'n budget van vaak duizenden euro's per jaar zelf hun zorg inkopen. Het systeem is fraudegevoelig, mede door het gebrek aan toezicht.

Extra maatregelen zijn hard nodig, zegt Louwes, ook omdat van onder anderen cliënten met een pgb wordt verwacht dat zij zelf zorg inkopen. "Dan moet de kwaliteit daarvan wel in orde zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl