NOS

Veel kinderopvanginstellingen gebruiken de elektrische bakfietsen van het merk Stint voorlopig even niet. Na het fatale spoorwegongeluk in Oss, staan de Stints uit voorzorg stil en moeten de instellingen op zoek naar alternatieven.

Kinderopvang Kindergarden in Houten zet gehuurde auto's en bussen in. En vandaag ook een touringcar met chauffeur. De opvang vervoert ongeveer tachtig kinderen per dag. Dat ging tot vorige week met zes Stints.

De alternatieven lopen in de papieren, vertelt vestigingsmanager Rianne Slagmolen. "Vandaag heb ik een heel wagenpark; vier auto's, drie bussen en een touringcar. Dat kost ongeveer 1000 euro per dag. Maar veiligheid gaat voor alles, dit moet gewoon gebeuren."

Ze reageren vanuit emotie. Voelen aan de Stints, duwen ertegenaan, ze roepen dingen.

Rianne Slagmolen

Het nieuws over het spoorwegongeluk kwam ook bij Kindergarden flink binnen. "Als je hoort dat er een Stint bij betrokken is, ga je je toch afvragen of je met het juiste vervoersmiddel aan het rijden bent."

In Nederland rijden 3500 Stints rond, die voornamelijk worden gebruikt door kinderdagverblijven en bso's. Na het ongeluk in Oss heeft de fabrikant van de bakfietsen gezegd dat alle exemplaren onderzocht worden. Kinderopvanginstellingen hebben een checklist gekregen waarmee ze zelf hun apparaat kunnen nalopen.

Rick van Renswoude van Kindergarden laat zien hoe de Stint moet worden gecontroleerd:

'Ja ik voel me zeker veilig op de Stint en de kinderen ook'

Bij Kindergarden staan de Stints puur uit voorzorg in de stalling, want Slagmolen wil ze wel weer gaan gebruiken. "We zijn tevreden over de Stints. We hebben ons nooit onveilig gevoeld en kinderen vinden het leuk om er in te zitten."

"Maar gezien de reacties op straat vind ik het prima om ze even te laten staan tot het een beetje gezakt is", zegt Slagmolen. Ouders begrijpen niet waarom de opvang de Stints enkele uren na het ongeluk nog gebruikte. "Ze reageren vanuit emotie. Voelen aan de Stints, duwen ertegenaan, ze roepen dingen. Het was voor ons toen onmogelijk om binnen een paar uur ander vervoer te regelen."

STER reclame