Sharon en Bert

Q-koortspatiënt: deze vergoeding is bijna lachwekkend

"Ik vind het een schijntje. Het is bijna lachwekkend. Ik voel me zeker niet serieus genomen." Dat zegt Q-koortspatiënt Sharon van de Boogaard over de tegemoetkoming van maximaal 15.000 euro die patiënten van het kabinet krijgen.

Bij de nu 33-jarige Sharon werd in 2010 Q-koorts geconstateerd. Waarschijnlijk liep ze de ziekte al op in 2007. "Ik heb nog wel twee jaar kunnen werken vanaf de diagnose. Maar vanaf 2014 ben ik eigenlijk voornamelijk aan huis gebonden. En soms ook aan bed, bank of bad."

Sharon voelt zich altijd uitgeput; lichamelijk en geestelijk maar ook cognitief. Het verwerken van informatie kost haar veel moeite. Een boek lezen of tv kijken kan ze daarom eigenlijk niet. "Op een goeie dag voel ik me alsof ik griep heb", vertelt ze. Ze heeft veel last van spierpijn en gewrichtspijn en heeft daarnaast hartklachten uitvalverschijnselen en migraineaanvallen. "Er gaat geen dag voorbij dat ik geen hoofdpijn heb."

Sharon vertelt dat ze door haar ziekte in de financiële problemen kwam:

'De kans is groot dat we niet in dit huis kunnen blijven wonen'

Vanaf volgende week kunnen Q-koortspatiënten een aanvraag indienen voor een tegemoetkoming van 15.000 euro, maar dat is volgens Sharon en vele andere patiënten lang niet voldoende.

"Als je kijkt hoelang ik nu al inkomsten mis en hoe groot de financiële problemen zijn en waarschijnlijk nog gaan worden dan staat het niet in verhouding tot elkaar. Nog niet eens een klein beetje", zegt Sharon. Waarschijnlijk zal ze ook in de toekomst niet kunnen werken. "Als je nu al zo ziek bent, dan is de kans op herstel minimaal hebben de artsen gezegd."

Volgens Sharon is de kans groot dat ze niet in haar huis kan blijven wonen en dat ze weer bij haar ouders zal moeten gaan wonen. "Ik hou mijn hart vast over wat de toekomst brengt."

"De regering heeft nu gedaan wat ze beloofd hebben, maar het is bij lange na niet genoeg", zegt ook Bert Brunninkhuis van de patiëntenvereniging Question. "Kijkend naar Sharon, die verliest 40 jaar arbeidsinkomen. Als je dat afzet tegen een bedrag van 5.000 of 10.000 euro dan is dat een schijntje."

Volgens hem is er maatwerk nodig. "Je zult echt bij al die 1300 tot 1500 mensen stuk voor stuk moeten kijken hoe hoog de schade is. En als je dan alles bij elkaar optelt, kom je denk ik wel tot een aanzienlijk hoger bedrag dan wat nu geboden wordt. Dan moet je waarschijnlijk wel aan honderd miljoen of meer denken."

De veroorzaker krijgt een zak geld en het slachtoffer krijgt een zakcentje.

Bert Brunninkhuis

Volgens Brunninkhuis heeft de overheid de Q-koorts 5 jaar lang laten doorsudderen zonder burgers daarover te informeren. "Mensen wisten van niks. We wisten niet waar het gevaarlijk was. Dan moet je wel de consequenties nemen en je verantwoordelijk voelen voor die 1300 tot 1500 mensen die nog steeds ziek zijn."

Wat ook steekt is dat de geitenboeren in 2010 al meer dan 60 miljoen euro aan schadevergoeding kregen uitgekeerd. "Het rechtsgevoel staat hier op zijn kop. De veroorzaker krijgt een zak geld en het slachtoffer krijgt een zakcentje."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl