Iran arresteert 'groot netwerk van verdachten' na aanslag Ahvaz
Iran heeft een "groot netwerk van verdachten" gearresteerd na de aanslag op de militaire parade zaterdag in de stad Ahvaz. Dat meldt de Iraanse minister van Inlichtingen Mahmoud Alavi.
"We zullen alle terroristen achterhalen die betrokken zijn bij deze aanval", zei Alavi. Hoeveel personen er precies zijn gearresteerd en van welk netwerk zij deel uitmaken, is onduidelijk.
Bij de aanslag kwamen 25 mensen om het leven. Vier aanvallers op motorfietsen namen vermomd als militairen de deelnemers aan de parade onder vuur. Onder de doden zijn twaalf leden van de Revolutionaire Garde.
We zullen alle terroristen achterhalen.
Onder de gewonden zijn vrouwen en kinderen die naar de parade stonden te kijken. De vier aanvallers zijn gedood. Veel slachtoffers van de aanslag worden vandaag begraven. In het land is een dag van nationale rouw afgekondigd.
De verantwoordelijkheid voor de aanslag is opgeëist door de Arabische rebellengroep Ahvaz National Resistance en door Islamitische Staat.
Nederlandse ambassadeur op matje
In Iran zelf wordt volop gespeculeerd over de mogelijke aanslagplegers, zegt correspondent Thomas Erdbrink op NPO Radio 1. "Iran is momenteel een land in onrust. Het gaat slecht met de economie. Mensen zijn zeker geraakt door de aanslag, maar plaatsen tegelijk veel vraagtekens. Bijvoorbeeld of het daadwerkelijk wel militanten waren, of misschien de eigen staat. Er zijn allemaal wilde theorieën."
Hoge functionarissen binnen de Revolutionaire Garde hebben de Golfstaten, de Verenigde Staten en Israël beschuldigd van betrokkenheid. De tweede man van de garde stelde Amerikaanse en Israëlische leiders in een toespraak op de staatstelevisie een "verwoestende" reactie in het vooruitzicht. "Jullie zullen betreuren wat jullie hebben gedaan."
De Iraanse regering heeft verder de ambassadeurs van Nederland en Denemarken en de zaakgelastigde van het Verenigd Koninkrijk op het matje geroepen. Staatspersbureau IRNA meldde gisteren dat Iran de landen ervan beschuldigt dat ze onderdak bieden aan gewapende Iraanse oppositiegroepen, die door Iran worden beschouwd als terreurgroepen.
Zo is een organisatie, de Arab Struggle Movement for the Liberation of Al-Ahwaz (ASMLA), "gewoon terug te vinden via de Kamer van Koophandel. Ze zitten in Delft", zei Iran-deskundige Peyman Jafari gisteren tegen de NOS. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken liet alleen weten dat er inmiddels een gesprek tussen beide overheden heeft plaatsgevonden.