Studio Voetbal 23 september 2018
NOS Voetbal

'Naïef en arrogant van Ajax om tegen dit PSV zo te spelen'

De topper van zondag tussen PSV en Ajax in Eindhoven eindigde in een eclatante 3-0 overwinning voor de thuisploeg. De nederlaag had Ajax volgens de gasten aan tafel bij Studio Voetbal niet alleen aan PSV, maar ook aan zichzelf te wijten.

Ajax-coach Erik ten Hag stuurde bij afwezigheid van Matthijs de Ligt evenals tegen AEK Athene het verdedigingsduo Frenkie de Jong/Daley Blind het veld in. Geen duo dat uitblinkt op verdedigend vlak.

'Als De Ligt niet speelt, heeft Ajax megaprobleem'

"Iedereen wist dat Ajax een probleem zou krijgen", zegt oud-international Pierre van Hooijdonk. "Als De Ligt niet speelt, heeft Ajax een megaprobleem. Dat bleek."

Oud-Ajax-coach Frank de Boer complimenteert PSV-trainer Mark van Bommel. "Heel goed gezien. Ajax wil opbouwen, maar PSV stoorde heel vroeg. Met Blind en Frenkie de Jong kan je spelen als de tegenstander op de eigen zestien leunt."

'Naïef en arrogant van Ajax om tegen PSV zo te spelen'

"Heel erg naïef om tegen PSV met Blind en Frenkie de Jong in het centrum van de verdediging te spelen", zegt Van Hooijdonk.

"Arrogant bijna", zegt Algemeen Dagblad-journalist Sjoerd Mossou. "Het is een vorm van zelfoverschatting als je tegen PSV denkt zonder een echte verdediger te kunnen spelen. Ik begrijp het uitgangspunt niet. Er is geen reden om aan te nemen dat je tegen PSV makkelijk kan voetballen."

'PSV speelde met mes tussen de tanden'

Daarnaast zag Frank de Boer een groot verschil tussen beide teams: "Beleving. PSV speelde met het mes tussen de tanden."

"Letterlijk vanaf de eerste seconde", voegt Mossou toe. "Dat zag je gelijk al toen Jorrit Hendrix Klaas-Jan Huntelaar na de aftrap aanpakte. Een signaal."

'Verschil tussen PSV en Ajax was beleving'

De vraag is wat de nederlaag doet met Ajax, dat zo'n goede start van het seizoen beleefde. Het verschil met de koploper is na zes speelrondes vijf punten. "Toch een deukje in het zelfvertrouwen", zegt De Boer. "Je kan verliezen bij PSV, maar het gaat om de manier waarop. Daar moet je over praten."

De Boer hoopt op Spanje of Duitsland

Frank de Boer was als toeschouwer in Eindhoven aanwezig. Sinds zijn ontslag bij Crystal Palace zit de oud-trainer van Ajax zonder club. Na mislukte buitenlandse avonturen - ook bij Internazionale werd hij snel ontslagen - hoopt hij op een nieuwe club in het buitenland.

De Boer hoopt op club in Duitsland of Spanje

Op een andere Nederlandse club dan Ajax zit De Boer niet te wachten. "In Nederland is het Ajax of niet. Niks ten nadele van andere clubs, maar ik zie mezelf alleen maar trainer zijn van Ajax. Op dit moment heb ik geen trek in een andere club, al kan dat veranderen."

Voor De Boer was er interesse uit onder meer Saudi-Arabië en China, maar daar ligt zijn voorkeur niet. "Ik kijk liever naar Spanje en Duitsland. Lijkt me interessant, maar het moet wel kunnen. Over een paar weken zal de carrousel wel beginnen als clubs in paniek raken."

Fledderus: 'Wormuth was de beste'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl