Het schip in de haven van Marseille AFP

De Panamese autoriteiten hebben de registratie van het schip Aquarius ingetrokken, dat door hulporganisaties wordt gebruikt om migranten uit de Middellandse Zee te halen. Dat betekent dat er geen schepen in de buurt van de Libische kust meer zijn om migranten uit zee te redden.

Het schip vaart nu nog voor Libië met 58 mensen aan boord. Dat de registratie wordt ingetrokken betekent dat als het schip aanmeert in een haven het daarna niet meer kan uitvaren totdat het onder een nieuwe vlag kan varen.

In een verklaring zeggen hulporganisatie SOS Mediterranée en Artsen zonder Grenzen geschokt te zijn. Ze verdenken de Italiaanse regering ervan druk op Panama te hebben uitgeoefend om de registratie van het schip in te trekken.

Geen druk

Volgens de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Salvini heeft Rome geen druk uitgeoefend. Wel haalde Salvini hard uit naar de organisaties achter het schip. In Italiaanse media zei hij dat de Aquarius het werk van de Libische kustwacht heeft gehinderd en hun instructies negeerde.

"Wat ze doen is illegaal en ze respecteren de procedures niet. Ze kunnen hun naam en vlag duizend keer veranderen, maar de havens van Italië blijven dicht voor deze heren", zei Salvini.

In juni weigerde zowel Italië als Malta de komst van het schip, met toen 629 migranten aan boord. Uiteindelijk kon de Aquarius aanmeren in Valencia.

De Aquarius voer eerder onder de vlag van Gibraltar. Dat land trok de registratie van het schip deze zomer in.

STER reclame