NOS NieuwsAangepast

Alle geweigerde migranten Aquarius aangekomen in Spanje

Eerste migranten Aquarius op Spaanse bodem

Alle migranten die aan boord waren van het Aquarius-schip zijn aangekomen in de haven van Valencia. Het schip vervoerde 629 opvarenden toen het werd geweigerd door Italië en Malta.

Vanochtend kwamen de eerste 274 oorspronkelijke Aquarius-opvarenden aan in de Spaanse stad. Zij zaten op een schip van de Italiaanse kustwacht, dat een deel van de opvarenden deze week had overgenomen.

Een paar uur later kwam de Aquarius zelf aan met 106 migranten aan boord. Aan het begin van de middag zette een Italiaans marineschip de resterende opvarenden af in Valencia.

De migranten mogen in kleine groepjes van boord. Eenmaal op de kade worden ze gefotografeerd en geregistreerd. Waar ze daarna naartoe gaan is niet bekend. Ze worden afgeschermd van de honderden journalisten en cameraploegen die op de kade staan om verslag te doen van hun aankomst.

Correspondent Rop Zoutberg volgde samen met de honderden collega's de aankomst van de migranten. In deze video geeft hij een beeld van de enorme media-aandacht.

Rop Zoutberg doet verslag van de hectiek in de haven van Valencia

De kwestie leidde de afgelopen week tot een diplomatieke rel. De nieuwe Italiaanse regering oogstte veel kritiek door het besluit om het Aquarius-schip van de hulporganisatie SOS Méditerrannée te weren. Onder anderen de Franse president Macron maakte zich kwaad.

Toen de Spaanse regering aanbood de Aquarius wel te ontvangen, besloten de Italiaanse autoriteiten twee schepen te sturen om het naar Spanje te begeleiden.

De ruim 600 opvarenden, onder wie 123 kinderen, hebben vanwege onder meer het slechte weer volgens SOS Méditerrannée onderweg zware ontberingen moeten doorstaan. In Spanje worden ze medisch onderzocht.

Volgens de regering zullen de Aquarius-migranten in Spanje de normale asielprocedure doorlopen. Elk geval wordt afzonderlijk onderzocht, heeft minister Grande-Marlaska van Binnenlandse Zaken gezegd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl