Luuk de Jong viert de 2-0 tegen Ajax

PSV legt defensieve zwakte Ajax genadeloos bloot in topper

PSV heeft in de eredivisietopper tegen Ajax in Eindhoven overtuigend gewonnen. De Eindhovenaren legden de defensieve kwetsbaarheid van Ajax genadeloos bloot. Bij rust was het al 3-0 en dat werd ook de eindstand.

Zonder de geblesseerde Matthijs de Ligt was Ajax defensief verzwakt, zoveel was vooraf al duidelijk, maar PSV profiteerde hier optimaal van. Ajax-trainer Erik ten Hag koos evenals in het met 3-0 gewonnen Champions League-duel met AEK voor een verdedigingscentrum met Daley Blind en Frenkie de Jong. Die keuze pakte dit keer niet goed uit.

Waar AEK er woensdag niet in slaagde Ajax pijn te doen, deed PSV dat des te meer. Aanvankelijk zorgde Ajax via David Neres op links nog voor de meeste dreiging, maar na 20 minuten, net toen het duel wat in leek te zakken, sloeg de thuisploeg hard toe.

Luuk de Jong belangrijk

Vooral op het spel van Luuk de Jong had de defensie van Ajax geen antwoord. De eerste goal viel nadat Blind was afgetroefd door de PSV-spits. De Jong speelde door op Steven Bergwijn, die schoot op Andre Onana en in de rebound schoot Gastón Pereiro langs Carel Eiting en door de benen van Lasse Schöne en Nicolás Tagliafico raak.

Drie minuten later vond PSV opnieuw het net en weer ging de defensie van Ajax in de fout. Jorrit Hendrix kopte een uittrap van Onana terug, waarna Lozano in buitenspelpositie terugwandelde en Luuk de Jong, die niet buitenspel stond, Frenkie de Jong te slim af was en scoorde.

PSV viert de goal van Gastón Pereiro
    PSV viert de 2-0 van Luuk de Jong
    Hirving Lozano viert de 3-0
    Frenkie de Jong en Noussair Mazraoui kunnen Steven Bergwijn niet afstoppen

Ajax slaagde er niet in zich te herpakken na deze tweede klap en stelde weinig tegenover het Eindhovense machtsvertoon. Sterker nog, het werd nog erger voor de bezoekers.

Tien minuten voor rust kreeg Ajax ook een derde goal te verwerken. Steven Bergwijn kwam door op links, passeerde Frenkie de Jong en schoot eerst op Onana. In de rebound gaf hij voor op Lozano, die tussen Blind en Tagliafico binnenschoot.

Wissels leveren geen wederopstanding op

Ten Hag nam in de rust maatregelen en verving Lasse Schöne en Klaas-Jan Huntelaar door Donny van de Beek en Kasper Dolberg. De wissels brachten Ajax niet de gewenste wederopstanding. Het leidde tot een offensiefje, met een gevaarlijk schot van Hakim Ziyech, maar onrustig werd PSV daar niet van.

Ajax werd dat wel van de aanvallen van PSV, waar Luuk de Jong een standvastig aanspeelpunt bleef. Onana ontsnapte aan een rode kaart na een elleboogje richting De Jong en meer hoofdpijn kregen de bezoekers ook van Bergwijn, die lastig af te stoppen was en bijna nog scoorde met een van richting veranderd schot.

Steven Bergwijn en Frenkie de Jong
    Andre Onana geeft een elleboog aan Luuk de Jong
  • NOS
    Ryan Gravenberch komt erin voor David Neres
    Daley Blind loopt teleurgesteld van het veld

De grootste kans van Ajax kwam een kwartier voor tijd, toen Eiting en Blind bij een scrimmage het net niet vonden. PSV ving de speldenprikjes van de bezoekers verder rustig op. Het echte vuur was inmiddels weg bij PSV, maar in Eindhoven maalde daar niemand om.

Het debuut van de 16-jarige Ryan Gravenberch, de jongste Ajacied ooit in de eredivisie, was voor de statistieken. Met de zesde zege in zes wedstrijden blijft het PSV van Mark van Bommel de koploper van de eredivisie en Ajax maakt voorlopig een pas op de plaats. De Amsterdammers volgen op vijf punten.