Er is te weinig donorpoep. Die is nodig om poeptransplantaties uit te voeren bij mensen met een darmaandoening. De Nederlandse Donor Feces Bank (NDFB) in Leiden, de eerste in Europa, roept jonge gezonde mensen op om hun grote boodschap te doneren.

"Er is een chronisch tekort aan donorpoep", zegt Liz Terveer van de NDFB. "Er melden zich best wel wat mensen aan, maar het probleem is dat heel veel mensen simpelweg niet geschikt zijn. Je moet namelijk echt kerngezond zijn, wil jouw poep geschikt zijn om als medicijn gebruikt te worden. Daardoor vallen helaas veel mensen af."

Hoe zit het met poeptransplantaties? In deze video legt NOS op 3 uit wat het is, voor wie het is en vooral hoe poeptransplantaties in de toekomst mogelijk bij nog veel meer ziektes als behandeling kunnen worden ingezet. Tekst gaat verder onder de video.

Zo genees je van andermans poep

De NDFB kreeg al meer dan 500 aanmeldingen, maar daar zijn door de strenge selectie nog maar acht actieve donateurs van over. "Mensen moeten sowieso tussen de 18 en 55 zijn, maar de meeste mensen die willen doneren zijn ouder, meestal tussen de 60 en 70. We hebben het liefst jonge mensen."

Het grootste probleem is overgewicht. "Daardoor zijn de meeste mensen als donor ongeschikt", zegt Terveer. Je BMI (Body Mass Index) moet tussen de 18,5 en 25 zitten. Dan heb je een gezond gewicht. Als je daar ook maar een beetje boven zit, dan ben je niet geschikt als poepdonor. Mensen zijn vaak net iets te zwaar."

Slechts 1,5 tot 3 procent is geschikt als poepdonor.

Liz Terveer, NDFB

Een ander probleem is dat de poep heel snel in Leiden moet zijn. "In poep zitten heel veel bacteriën die niet zo goed tegen zuurstof kunnen", zegt Terveer. "Dat zijn de goede bacteriën. Die wil je zoveel mogelijk behouden. De poep moet daarom binnen twee uur bij ons worden afgeleverd. Dat maakt het extra lastig."

"We hebben nu dus maar acht actieve donateurs", zegt Terveer. "Dat is heel weinig. Je ziet dat slechts 1,5 tot 3 procent van de mensen geschikt is. Maar ook geschikte donoren haken regelmatig om wat voor reden dan ook weer af. Ze vinden het mooi geweest, gaan op reis of hebben zelf even darmproblemen."

Terveer hoopt dat daarom vooral jonge mensen in de regio Leiden bereid zijn hun poep te doneren.

STER reclame