Kiki Bertens NOS

Kiki Bertens is bezig aan het beste seizoen in haar loopbaan. De 26-jarige Wateringse heeft haar derde WTA-titel van het jaar veroverd. In de finale in Seoul was ze te sterk voor Ajla Tomljanovic: 7-6 (2), 4-6, 6-2.

Daarmee overtrof Bertens vorig seizoen, toen ze twee WTA-toernooien op haar naam schreef. De komende weken heeft ze bovendien kans haar huidige score van drie gewonnen toernooien - eerder was ze de beste in Cincinnati en Charleston - verder aan te scherpen in Wuhan, Peking en Linz.

Kiki Bertens stijgt dankzij haar eindzege in Seoul naar de elfde plaats op de wereldranglijst, haar hoogste notering ooit. De toptien lonkt. Julia Görges, die tiende staat, heeft maar honderd punten meer.

WTA Finals

Ook de WTA Finals lonken nog, al verdween deelname aan de seizoensafsluiter wat uit beeld door de toernooizege van Karolína Plísková in Tokio. De Tsjechische staat vóór Bertens op de achtste plaats van de seizoensranking. De nummers één tot en met acht plaatsen zich.

Race to Singapore (* = al zeker van deelname)

1. Simona Halep * 6.911
2. Angelique Kerber * 5.153
3. Naomi Osaka 4.351
4. Petra Kvitova 4.250
5. Caroline Wozniacki 3.983
6. Jelina Svitolina 3.841
7. Sloane Stephens 3.824
8. Karolina Plísková 3.601
--------
9. Kiki Bertens 3.532
10. Elise Mertens 3.080
11. Serena Williams 2.976

De aantrekkelijke finale in Seoul was lange tijd in evenwicht. Bertens wist het spel van de vlak en hard slaande Tomljanovic af en toe met korte ballen te ontregelen.

Beide speelsters verloren in de eerste set twee keer hun opslag en Bertens bleek haar beste spel te hebben bewaard voor de tiebreak, die ze met 7-2 won.

Ook de tweede set was lang in balans. Nu leverde Bertens in de beslissende fase juist een paar slordige ballen af, waar Tomljanovic gretig van profiteerde. De Australische pakte de set met 4-6.

Peptalk

Coach Raemon Sluiter kwam de baan op om de wat vertwijfeld ogende Bertens moed in te praten. Die peptalk leek even te werken, maar Bertens liet in de openingsgame van de slopende derde set een breakpoint onbenut en gaf de tweede game met een enorme mispeer weg.

Raemon Sluiter praat Kiki Bertens moed in NOS

Tomljanovic bleef solide spelen en leek de overhand te hebben. Maar Bertens, die vorig jaar het enige eerdere onderlinge duel had gewonnen op Roland Garros, wist zich net op tijd te herpakken.

Geholpen door een paar slordigheden van Tomljanovic nam Bertens de regie weer stevig in handen. Ze pakte vijf games op rij, werkte op 5-2 een breakpoint weg en maakte het met een prima passing af: 6-2.

STER reclame