Militairen duiken op de grond op het moment van de aanslag
NOS NieuwsAangepast

Veel doden bij aanslag op militaire parade Iran

Bij een aanslag op een militaire parade in Iran zijn zeker 25 doden gevallen, zegt het staatspersbureau IRNA. Ook zouden er tientallen gewonden zijn.

De aanslag was in de zuidwestelijke stad Ahvaz. Vier aanvallers op motorfietsen namen de deelnemers onder vuur. Onder de doden zijn twaalf leden van de Revolutionaire Garde. Onder de gewonden zijn vrouwen en kinderen die naar de parade stonden te kijken. De vier aanvallers zijn gedood.

De verantwoordelijkheid voor de aanslag is opgeëist door de Arabische rebellengroep Ahvaz National Resistance en door Islamitische Staat. Geen van beide groeperingen heeft bewijs daarvoor getoond. Een woordvoerder van het Iraanse leger zegt dat de aanvallers in twee Golfstaten zijn getraind.

Ook volgens de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Zarif zijn de aanslagplegers "gerekruteerd, getraind, bewapend en betaald door een buitenlands regime". Hij houdt "terreursponsors in de regio en hun Amerikaanse bazen" verantwoordelijk voor de aanslag en stelt dat Iran "snel en kordaat" zal reageren.

Plaatselijke media spraken eerder van 'takifiri-schutters', een omschrijving die in het verleden werd gebruikt voor leden van IS. In juni vorig jaar voerde IS in Teheran een dubbele aanval uit op het parlement en het graf van ayatollah Khomeini. Daarbij kwamen achttien mensen om het leven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl