Mensen worden uit het parlementsgebouw in Teheran gehaald
NOS NieuwsAangepast

Twaalf doden bij dubbele aanslag in Teheran

Bij twee aanslagen in de Iraanse hoofdstad Teheran zijn twaalf burgers en bewakers gedood en 42 gewonden gevallen. Ook zes van de zeven aanvallers zijn volgens Iraanse mediaberichten omgekomen. Een schutter is aangehouden.

Vanmorgen drongen vier zwaarbewapende aanvallers het parlementsgebouw binnen. Ze hielden Iraanse veiligheidstroepen urenlang bezig. Een van de aanvaller blies zichzelf op, de anderen overleefden het vuurgevecht niet.

Vrijwel gelijktijdig vielen drie schutters het mausoleum van ayatollah Khomeini, elders in Teheran, aan. Ook hier liet een van de aanslagplegers een bomgordel exploderen. Een aantal bezoekers van het mausoleum raakte gewond bij de aanval.

Islamitische Staat heeft de aanslagen via het eigen persbureau Amaq opgeëist, en een video online gezet van een schietpartij waarvan de organisatie zegt dat die in het parlementsgebouw is opgenomen. Binnen de Iraanse geheime dienst wordt ook rekening gehouden met een scenario waarin de aanslagen mogelijk het werk zijn van Saudi-Arabië, de soennitische aartsvijand van Iran.

Gijzeling

Parlementariërs waren op het moment van de aanval aan het werk. De aanvallers zouden twee echtgenoten van parlementariërs en een dochter van een van hen kortstondig in gijzeling hebben genomen.

De veiligheidsraad van Teheran is in spoedzitting bijeengekomen. De autoriteiten zeggen een derde aanslag vandaag voorkomen te hebben. Inwoners wordt aangeraden het openbaar vervoer in Teheran te mijden.

  • Getty Images
  • Reuters
    Iemand hangt uit het parlementsgebouw, volgens Reuters is het een Iraanse agent
  • Reuters
    Agenten bij het parlementsgebouw in Teheran
  • Reuters
    Bij twee aanslagen in Teheran zijn meerdere mensen om het leven gekomen. De aanvallers hebben het parlementsgebouw aangevallen en er is geschoten bij het mausoleum van ayatollah Khomeini

Het Iraanse persbureau Fars heeft op Twitter beelden gezet van een explosie bij het mausoleum.

Iran-correspondent Thomas Erdbrink spreekt van de eerste gecoördineerde terroristische aanslag in Iran in meer dan tien jaar tijd. "Dit is een zware klap voor de regering van president Rohani, die tijdens zijn campagne juist heel erg heeft ingezet op de binnenlandse veiligheid."

Volgens Erdbrink is de beveiliging bij het mausoleum beperkt, maar is het parlement zwaar beveiligd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl