Trump tijdens een rally AFP

De Amerikaanse onderminister van Justitie, Rod Rosenstein, ontkent dat hij ooit president Trump wilde afluisteren of gesproken heeft over diens afzetting. Hij reageert fel op een artikel in The New York Times waarin dat staat. Dat artikel zet de relatie tussen de president en het ministerie nog meer op scherp.

The New York Times schrijft over een bijeenkomst met mensen van de FBI en het ministerie in maart 2017, kort nadat Trump FBI-directeur Comey de deur had gewezen. Rosenstein zou tijdens de ontmoeting gefrustreerd zijn geweest over de chaos in het Witte Huis. Volgens de krant wilde hij geheime opnames maken van Trump om het gedrag van de president aan de kaak te stellen.

Rosenstein (r) en minister Sessions AFP

Rosenstein zou daarbij volgens de krant ook het 25ste amendement van de Amerikaanse grondwet hebben aangehaald. Dat maakt het mogelijk de president uit zijn functie te zetten als het kabinet en de vicepresident akkoord zijn. Rosenstein zou gezegd hebben dat minister van Justitie Sessions en de chef-staf van het Witte Huis, John Kelly, er wel voor te porren waren.

Grapje

Rosenstein zegt dat er niets klopt van het artikel. "Het artikel is inaccuraat en feitelijk onjuist", zegt hij in een reactie. "Ik ga verder niet in op een verhaal dat gebaseerd is op anonieme bronnen met hun eigen agenda, maar laat me duidelijk zijn: op basis van mijn eigen ervaring met de president zie ik geen aanleiding om het 25ste amendement in te zetten."

Het ministerie van Justitie vult aan dat Rosenstein wel eens over opnames heeft gesproken, maar dat dat een sarcastisch grapje was. In een gesprek met de interim-FBI-directeur zou hij hebben verzucht "Moet ik dan een afluistermicrofoon gaan dragen?" Volgens het ministerie was er niemand in de kamer die die opmerking serieus nam.

Het zaakje stinkt.

Donald Trump over zijn ministerie van Justitie

In een reactie op de onrust noemde Donald Trump niemand bij naam, maar hij hernieuwde wel de aanvallen op het ministerie van Justitie. Hij klaagde al eerder dat de mensen die hij daar heeft aangesteld een te onafhankelijke koers varen. Zo begon Rosenstein het Mueller-onderzoek naar Russische inmenging nadat minister Sessions zich had verschoond wegens mogelijke belangenverstrengeling.

"Het zaakje stinkt. Dit moet worden aangepakt", zei Trump op een bijeenkomst met aanhangers. "We hebben prachtmensen bij Justitie, maar ook enkele slechte. Kijk naar wat er bij de FBI is gebeurd, die zijn allemaal weg. Allemaal weg. Allemaal weg."

In Washington wordt er rekening mee gehouden dat Trump de ophef rond Rosenstein aangrijpt om hem te ontslaan en een onderminister aan te wijzen die Mueller wel wil ontslaan. Democraten hebben de president al gewaarschuwd dat niet te doen. "Dit moet geen smoes worden Rosenstein te ontslaan", liet senator Chuck Schumer, leider van de Democraten in de Senaat, weten.

STER reclame