ANP

Het Openbaar Ministerie (OM) eist een gevangenisstraf van twaalf jaar en tbs met dwangverpleging tegen Azim A. voor poging tot moord. De 21-jarige A. schoot vorig jaar oktober zonder aanleiding een student neer in Groningen. De student raakte blijvend verlamd in zijn onderlichaam en zit in een rolstoel.

A. en twee vrienden hielden de willekeurige voorbijganger van toen 21 jaar rond vijf uur 's nachts tegen op straat. A. schoot op de student en nog eens vier keer toen het slachtoffer probeerde weg te fietsen.

Hij vluchtte daarna met een medeverdachte naar het huis van zijn vriendin en maakte het wapen schoon in het badje van hun pasgeboren kind, meldt RTV Noord. A. zou gezegd hebben dat het neerschieten van de man "fijn voelde, alsof je een vogeltje uit de lucht schoot". Ook zou hij gezegd hebben dat hij naar het ziekenhuis wilde gaan "om het karwei af te maken" en zo te voorkomen dat het slachtoffer een getuigenverklaring zou afleggen.

Een hoogtepunt in mijn leven op dit moment is trots zijn op het feit dat ik mijn veters kan strikken.

Slachtoffer

Het slachtoffer legde vandaag een verklaring af voor de rechtbank. "Jij hebt mij het recht van gaan en staan ontnomen", zei hij terwijl hij zich richtte tot A. "Niet zelf kunnen bepalen wanneer en hoe ik iets doe. Anderen die bepalen wanneer je opstaat, naar het toilet kan en weer naar bed gaat. Een hoogtepunt in mijn leven op dit moment is trots zijn op het feit dat ik mijn veters kan strikken."

A. reageerde daarop met de woorden: "Gewoon zwijgrecht".

Schadevergoeding

Het slachtoffer eist een schadevergoeding van ruim 930.000 euro. Hij liep onder meer een studievertraging van twee jaar op. Ook zal hij nog veel operaties moeten ondergaan.

De rechtszaak gaat morgen verder. Dan komen de medeverdachten van Azim A. aan de beurt.

STER reclame