NOS Sport

Hassan groeit en groeit: 'Eens kijken wat ik op de 10.000 meter kan'

Hassan denkt aan 10.000 meter op Spelen van Tokio

Sifan Hassan wil zich mogelijk volledig gaan richten op de 5.000 en 10.000 meter en op beide afstanden uitkomen tijdens de Olympische Spelen van 2020. "Als je op die afstanden sterker bent, vooral op de 10.000 meter, maak je gewoon meer kans om te winnen."

De 25-jarige atlete lijkt op een kruispunt in haar carrière te staan. Ze staat al jarenlang bekend als specialiste op de 1.500 meter, maar maakte dit jaar vooral indruk op de langere afstanden. En haar overwinning op de halve marathon van Kopenhagen in een Europees record is mogelijk het laatste zetje in de richting van een nieuwe specialisatie.

"Vroeger dacht ik altijd dat de 1.500 meter mijn beste afstand was, maar dit jaar heb ik ook een goede 5.000 meter gelopen in Rabat. En nu ik de halve marathon zo heb gelopen, heb ik ook zin om te kijken wat er op de 10.000 meter mogelijk is."

Tussen de besten van de wereld

Hassan kwam afgelopen zondag in de hoofdstad van Denemarken over de streep in 1.05.15 en daarmee was ze 1.10 sneller dan het oude record van landgenote Lornah Kiplagat uit 2007. Ze was bovendien maar 24 seconden verwijderd van het wereldrecord dat de Keniaanse Joyciline Jepkosgei vorig jaar oktober liep.

"Ik heb vaak tegen Alberto (Salazar, haar trainer, red.) gezegd dat ik een halve marathon wilde lopen en hij zei: 'Doe maar in Kopenhagen aan het einde van het seizoen en kijk wat je kan'. En dat heb ik gedaan", zegt ze een paar dagen later over die race in safaripark de Beekse Bergen tijdens een persmoment voor de EK cross.

Hassan stond zonder grote verwachtingen aan de start in Kopenhagen. "Ik vind het gewoon leuk om een keer op de weg te lopen. Als atleet wil je alles proberen, maar ik had nooit gedacht dat ik zo hard zou lopen. Ongelooflijk."

De uitslag bevestigde nogmaals hoe sterk Hassan dit seizoen is op de langere afstanden. Ze liep in juli tijdens de Diamond League-wedstrijd in Rabat een Europees record op de 5.000 meter (14.22,34) en veroverde een maand later in Berlijn de Europese titel op die afstand.

En nu is er die indrukwekkende halve marathon met een tussentijd van 30.37 na tien kilometer. Daarmee voegt ze zich in een klap tussen de besten ter wereld op de 10.000 meter.

Select gezelschap

Slechts zeven vrouwen liepen op de baan ooit een 10.000 meter onder de 30 minuten. Het wereldrecord staat op 29.17,45 en de prestatie van Hassan zou - als het geen tussentijd in de halve marathon was geweest maar een finishtijd op de baan - met stip zijn binnengekomen op de tiende plaats van de ranglijst aller tijden.

Hassan moet bovendien nog een stuk sneller kunnen. Niet alleen was ze in Kopenhagen pas halverwege de wedstrijd, maar tijdens een normale 10.000 meter op de baan zou ze ook nog eens profiteren van haar eindsprint van de middellange afstanden. "Als ik er op de laatste 400 meter nog bijzit, kan ik 62 seconden over de slotronde doen. Dat wordt voor de andere 10.000-meterlopers moeilijk."

Sifan Hassan viert de Europese titel in Berlijn

Hassan denkt dat als ze sterk genoeg is, ze op de langere afstanden een grotere kans heeft op succes dan op de 1.500 meter, waar tactiek een grote rol speelt. "Als je op die afstand een fout maakt, wordt het echt zwaar." En dus is met het oog op de WK van volgend jaar en de Olympische Spelen van 2020 een afscheid van de middellange afstand op de grote toernooien geen gekke gedachte.

Ook al omdat ze op de langere afstanden wel twee onderdelen in haar programma kan opnemen. "Op de Olympische Spelen kan je de 1.500 meter en 5.000 meter niet combineren. Dus heb ik er heel veel zin in om te kijken hoe snel ik op de 10.000 meter ben", aldus Hassan. "Alberto zei na de halve marathon tegen me: 'Op de 10.000 ben je gewoon de beste'. Het geeft me heel veel vertrouwen."

EK cross: winnen voor eigen publiek

Voor het zover is, loopt ze op 9 december eerst nog de EK cross in Tilburg. "Ik houd van de cross. Het is mijn lievelingsafstand. En het is in Nederland. Dat is fantastisch en belangrijk voor mij. Ik wil winnen voor eigen publiek", zegt Hassan. Drie jaar geleden werd ze Europees crosskampioene in het Franse Hyères.

De wedstrijd wordt gehouden op het terrein van Safaripark Beekse Bergen. De atleten hoeven tijdens de race niet tussen de dieren door te lopen, maar slapen wel in de huisjes van het park. "Het is fantastisch dat we tussen de dieren slapen. Ik had het ook niet erg gevonden als de race tussen de dieren door was geweest. Ik vind dieren heel leuk. Van in de natuur zijn word je rustig."

Net als bij haar uitstapje naar de halve marathon en haar deelname aan de EK cross, geniet ze van de afwisseling. "Het is een leuke en aparte ervaring en dat is soms wel goed voor atleten om te doen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl