Sifan Hassan
NOS Sport

Sifan Hassan debuteert met Europees record op halve marathon

Sifan Hassan heeft de halve marathon van Kopenhagen gewonnen. Bij haar debuut op die afstand pakte ze direct het Europees record met een tijd van 1.05.15. Het oude record was van landgenote Lornah Kiplagat, die in 2007 op 1.06.25 uitkwam.

Ze bleef ook maar 24 tellen verwijderd van het wereldrecord dat de Keniaanse Joyciline Jepkosgei vorig jaar oktober in Valencia liep.

Hassan is aan een ijzersterk seizoen bezig. De 25-jarige atlete liep in juli tijdens de Diamond League-wedstrijd in Rabat een Europees record (baan) op de 5.000 meter (14.22,34). In Berlijn veroverde ze vervolgens de Europese titel op de 5.000 meter.

Amerikaanse trainer

Haar Amerikaanse trainer Alberto Salazar overtuigde haar ook op de weg te gaan lopen. Kopenhagen was haar eerste grote halve marathon. In 2011 liep ze die afstand ook al eens in Eindhoven. Als 18-jarige won ze toen, maar van een serieuze loopbaan op de weg was destijds geen sprake.

Zondag maakte Hassan grote indruk in de Deense hoofdstad. Ze vormde lange tijd met de Keniaanse Joan Chelimo Melly (uiteindelijk derde) de kop het veld. Het tempo van Hassan lag zo hoog dat ze uiteindelijk ruim een minuut onder het Europees record van Kiplagat dook.

'Erg moe'

"Ik ben erg moe na een lang seizoen. In de laatste kilometer dacht ik dat ik doodging. Het was erg zwaar. Ik wist niet dat deze tijd mogelijk was", zei de Nederlandse, die een dag voor de wedstrijd het antwoord schuldig moest blijven op de vraag of ze wist wat het Europees record was op de halve marathon.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl