Irakese soldaten tijdens een oefening. In Irak vonden vorig jaar de meeste aanslagen plaats
NOS Nieuws

Terrorismerapport VS: vorig jaar wereldwijd kwart minder aanslagen

Wereldwijd is het aantal terroristische aanslagen vorig jaar gedaald met 23 procent naar 8584. Daarbij kwamen in totaal 18.753 mensen om het leven, 27 procent minder dan in 2016. Dat meldt het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken in een jaarlijks terrorismerapport.

Het aantal aanslagen en doden is daarmee terug op het niveau van rond 2013, voordat door terroristische groepen als Boko Haram, Taliban en Islamistische Staat (IS) het aantal aanslagen sterk toenam.

Irak

IS pleegde net als een jaar eerder de meeste aanslagen (857 aanslagen). De terreurgroep sloeg wel een kwart minder vaak toe dan in 2016; in het bijzonder in Irak.

IS verloor afgelopen jaar veel terrein in dat land, waardoor de radicaal-islamitische organisatie aan slagkracht heeft ingeboet, aldus het rapport. Het is volgens de Amerikanen de belangrijkste oorzaak voor de mondiale daling.

Terreurlandschap is complexer

Dat het aantal aanslagen is gedaald, betekent volgens het rapport niet dat er een kentering is in de strijd tegen terreur. Het terreurlandschap is in 2017 juist complexer geworden, schrijven de onderzoekers.

Terreurorganisaties zijn meer gedecentraliseerd gaan werken en gebruiken steeds vaker internet om sympathisanten over de gehele wereld te mobiliseren.

Nathan Sales, de Amerikaanse anti-terrorismecoördinator, ging in een persconferentie na de presentatie van het rapport bijvoorbeeld in op al-Qaida, dat hij een "vastberaden en geduldige" tegenstander noemde. Hij ziet al-Qaida weer steeds meer nieuwe leden ronselen.

"Ze zijn de laatste jaren grotendeels buiten de krantenkoppen gebleven, omdat ze het prima vonden dat IS de dupe werd van de internationale reactie. Maar die periode van relatieve rust moeten we niet verwarren met het feit dat al-Qaida nog altijd de intentie heeft om ons of onze bondgenoten te raken."

59 procent van aanslagen in vijf landen

In totaal telden de Amerikanen in 2017 in honderd landen aanslagen. Daarvan vond 59 procent plaats in slechts vijf landen: Afghanistan, India, Irak, Pakistan en de Filipijnen.

In onder meer Kenia, Somalië en Groot-Brittannië nam het aantal terreuraanslagen en -doden toe. In Groot-Brittannië komt die stijging voornamelijk door de aanslag op de Manchester Arena in mei vorig jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl