Bankkantoor van Danske bank in de Estse hoofdstad Tallinn
NOS NieuwsAangepast

Topman Deense bank vertrekt na groot witwasschandaal

Het witwasschandaal bij de grootste bank van Denemarken kost topman Thomas Borgen de kop. In de periode 2007-2015 is vermoedelijk 200 miljard euro via de bankkantoren in Estland aan crimineel geld of geld van onduidelijke herkomst gelopen, onder meer uit Rusland.

De bank zegt niet in staat te zijn om een accurate schatting te geven van het aantal verdachte transacties en geldstromen in Estland. De bank zou volgens eerdere ramingen 1,5 miljard euro aan het witwassen verdiend hebben.

Borgen was destijds hoofd van de afdeling die verantwoordelijk was voor onder meer de bankrekeningen in Estland. Tot 2015 konden ook niet-Estlanders terecht bij de bank en dat deden vooral Russen, Moldaviërs en Azerbeidzjanen.

Adembenemend

Volgens een onafhankelijk bankonderzoek zouden er alleen al in 2013 80.000 transacties hebben plaatsgevonden voor 30 miljard dollar aan mogelijk crimineel geld. "Het zijn adembenemende bedragen en aantallen voor zo'n klein bankkantoor. Als dat soort bedragen door de bank stromen roept dat vragen op", aldus een van de onderzoekers.

De opgestapte topman Thomas Borgen van Danske Bank, de grootste bank van Denemarken

Deutsche Bank verbrak al in 2015 de banden met Danske Bank in Estland vanwege zorgen over het klantenbestand. Deutsche Bank zou slechts bij 10 procent van de klanten een veilig gevoel hebben. Vooral de Moldavische klanten riepen wantrouwen op.

Klokkenluider

Jaren geleden deed de bank niets met geruchten over criminelen die van de bank gebruik maakten. Pas na meldingen van een klokkenluider in 2013 startte de bank een eigen onderzoek naar de malafide bankpraktijken. Dat ging echter niet diep en werd ook niet met de top van de bank gedeeld.

In 2014 werden een paar maatregelen genomen, maar die haalden weinig uit. Zo liepen de Estlandse bankactiviteiten niet via de Deense IT-systemen en vielen ze ook niet onder de anti-witwasprocedures van Danske Bank.

Het Openbaar Ministerie startte in augustus een strafrechtelijk onderzoek. De Deense toezichthouder liet al weten dat Danske Bank een boete riskeert van 650 miljoen euro. De bank vreest ook represaillemaatregelen van de Amerikaanse toezichthouders zoals het verbreken van de relaties met Amerikaanse banken, waardoor Danske Bank uitgesloten raakt van het internationale financiële netwerk. Danske Bank heeft zelf geen banklicentie in de VS.

Duik omlaag

De beurskoers van het aandeel Danske Bank heeft sinds begin dit jaar een duik omlaag gemaakt en een derde van zijn beurswaarde verloren.

Onlangs werd ING ook beboet voor witwaspraktijken door het niet naleven van de controle- en complianceregels voor klanten en rekeningen. De bank moest 775 miljoen euro betalen en de verantwoordelijke financieel directeur Koos Timmermans trad af.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl