Hans Wijers, sinds april 2018 voorzitter van de raad van commissarissen van ING
NOS NieuwsAangepast

Vertrek van financiële topman ING mede onder maatschappelijke druk

De commotie en verontwaardiging in de samenleving over het witwasschandaal bij ING is voor de bank mede een reden geweest om financieel directeur Koos Timmermans aan de kant te schuiven. De boete van 775 miljoen euro, een zware financiële sanctie, maar zonder consequenties voor de verantwoordelijke bestuurders, had de laatste dagen kwaad bloed gezet.

"We hebben goed geluisterd naar de samenleving en dat leidde tot nadere overwegingen met het oog op de groeiontwikkeling van de bank. Het vertrek van Koos Timmermans is passend om de ernst van de zaak, omdat hij ook binnen de raad van bestuur in die periode verantwoordelijk was voor de gang van zaken", zei president-commissaris Hans Wijers tegen de NOS. De maatregel is unaniem genomen door raad van bestuur en raad van commissarissen.

"Zo'n schikking is een langdurig proces met het Openbaar Ministerie en gedurende dat proces kun je er ook niet met de buitenwereld over praten. Dus je kunt pas echt gaan luisteren naar al die partijen die bij een bank betrokken zijn, als het nieuws naar buiten is gebracht", zegt Wijers. Het vertrek van Timmermans is een offer, zegt hij dat ze met pijn in het hart brengen.

Consequentie

Er is uitgebreid onderzoek gedaan naar de verantwoordelijkheden en betrokkenheden van personen binnen de bank, van hoog tot laag. "Op bestuursniveau is het de heer Timmermans geweest die verantwoordelijkheid heeft gedragen, dus lag het voor de hand dat hij de consequentie draagt." Het aftreden van bestuursvoorzitter Ralph Hamers was niet aan de orde.

  • Hollandse Hoogte
    Koos Timmermans
  • ANP
    Ralph Hamers

De hele discussie over de salarisverhoging van Hamers van een half jaar geleden staat hier los van. "Dat was een absoluut verkeerde inschatting, dat zal niet meer gebeuren, maar heeft hier niks mee te maken.

De bank heeft imagoschade geleden. "Onze reputatie heeft een deuk opgelopen." Volgens Wijers rest er maar één ding: "Met kracht werken aan de oplossing van de problemen in het systeem en veel praten met klanten, veel praten met de samenleving en uitleggen wat er aan de hand is."

Het verwijt van klassenjustitie - de kleine burger wordt gepakt en moet boeten terwijl bankiers vrijuit gaan en de bank laten betalen - snapt Wijers wel, maar het klopt volgens hem niet.

"Een schikking of de rechter is een beslissing van het Openbaar Ministerie en uiteindelijk de minister van Justitie, dat bepaalt de bank niet. Je moet je realiseren dat er een buitengewoon forse boete door ING moet worden betaald en dat het voor alle betrokken senior managers staarten heeft. Dit gaat niet zomaar voorbij."

Wijers: 'Aftreden Timmermans passende maatregel'

Vorige week ontbood minister van Financiën Hoekstra president-commissaris Hans Wijers voor tekst en uitleg. Volgens Wijers waren de minister en hij het erover eens dat het "een buitengewoon ernstige zaak" is en dat het moest worden aangepakt. "Ik heb met hem gedeeld wat onze opvattingen waren over de implicaties binnen de organisatie."

In een brief aan de Kamer schrijft de minister dat de raad van commissarissen bij de raad van bestuur personele consequenties verbindt aan de hoge boete, "gegeven de ernst van de feiten". Het opstappen van Timmermans vind Hoekstra "passend".

Koos Timmermans blijft overigens nog aan tot een opvolger gevonden is, en dat kan nog wel even duren, aldus Wijers. "Eerst moeten we iemand vinden, vervolgens moeten we die voorstellen aan de toezichthouders DNB en ECB, die moeten dat eerst goedkeuren en dat kost nogal wat tijd. Dan moeten we nog naar de aandeelhoudersvergadering en dat zit er iemand op die plek."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl