Glennis Grace tijdens de halve finale
NOS Nieuws

Oogafwijking of tourette - bijna elke AGT-finalist heeft een sob story

  • Rebecca Vernhout

    redacteur Online

  • Rebecca Vernhout

    redacteur Online

De Nederlandse zangeres Glennis Grace staat komende nacht in de finale van America's Got Talent. Na een spannende halve finale waarin ze een staande ovatie kreeg voor haar vertolking van This woman's work van Kate Bush, maakt de Amsterdamse zangeres kans op één miljoen dollar en een show in Las Vegas.

Grace maakte niet alleen indruk met haar powervoice, maar ook met haar levensverhaal van alleenstaande moeder die in Amerika met haar onontdekte talent hoopt door te breken. Een insteek die in Nederland, waar Glennis Grace al lange tijd een gevestigde naam is, niet overal op begrip kan rekenen.

Illustratief hiervoor is de manier waarop Arjen Lubach Glennis Grace's Heartbreaking Story in zijn show neerzette. De video gaat inmiddels viral en fans zijn bang dat, als dit Amerika bereikt, het haar stemmen kan gaan kosten.

Naast Grace hebben bijna alle finalisten een sob story, een verhaal waar je om kunt huilen. Zo heeft komiek Samuel J. Comroe het syndroom van Gilles de la Tourette, heeft één van de acrobaten van Duo Transcend een oogziekte en moet violist Brian King Joseph leven met een progressieve zenuwziekte.

Volgens critici vergroten de programmamakers die persoonlijke verhalen en exploiteren ze ze, om zo de kijkcijfers nog verder op te voeren. Uiteraard leveren die heroïsche verhalen voor de kandidaten ook extra bewondering en sympathie van het miljoenenpubliek op.

Glennis Grace met haar zoon Anthony

Om de finale te winnen, moet Glennis Grace meer stemmen krijgen dan haar concurrenten. Tegen de volgende kandidaten neemt ze het vannacht op:

In peilingen voorafgaand aan de grote finale gooit de 14-jarige Courtney Hadwin hoge ogen. Op het eerste gezicht is ze een schuchter, timide meisje. Maar zodra ze op het podium staat, verandert ze in een podiumbeest met een gouden strot.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Ook gescheiden moeder Vicki Barbolak, woonachtig in een woonwagenkamp, heeft veel steun van het publiek. Met haar bos krullen en strakke jurkjes is de comédienne een opvallende verschijning. Vol zelfspot vertelt ze over haar meerdere scheidingen en het moederschap, onderwerpen die voor veel Amerikanen herkenbaar zijn.

Het vioolspel van de altijd lachende Brian King Joseph is volgens velen magisch, ondanks zijn zenuwziekte waardoor hij soms het gevoel in zijn handen verliest.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Lachen is het ook altijd met stand-upcomedian Samuel Comroe. Dat hij het syndroom van Gilles de la Tourette heeft en dat gebruikt als inspiratie voor zijn grappen, levert hem veel fans op.

Het echtpaar Tyce Nielsen en Mary Ellen Wolfe vormt samen Duo Transcend en voert acts uit op de trapeze. Ook zij hebben een aangrijpend verhaal: Tyce heeft een ernstige oogaandoening. Alleen door intensief met zijn vrouw samen te werken, kunnen ze hun kunsten blijven doen.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Zanger Michael Ketterer is vader van zes pleegkinderen. Zijn stem maakte zoveel indruk op jurylid Simon Cowell, dat die Ketterer via een druk op de golden buzzer een plek in de halve finale garandeerde.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Verder doen er nog een illusionist, een operazanger en een Oostenrijkse acrobatengroep mee. Wie van deze kandidaten wint, wordt door het publiek bepaald.

Stemmen vanuit Nederland

Kijkers kunnen stemmen via de speciale AGT-app, die alleen in Amerika kan worden gedownload. Ook kan er online worden gestemd, door in te loggen op de AGT-website en er is een speciale telefoonlijn waarop kijkers hun voorkeur kunnen doorgeven. De laatste twee cijfers van het nummer bepalen de kandidaat op wie je stemt. Vanaf elk telefoonnummer kan maximaal tien keer worden gestemd. Mensen met bijvoorbeeld een vaste lijn en twee mobieltjes kunnen dus in totaal dertig keer hun stem uitbrengen. Dat maakt dat veel kijkers twijfelen of er wel eerlijk gestemd wordt.

Omdat deze mogelijkheden er alleen zijn voor kijkers in de Verenigde Staten, zoeken fans in Nederland naar omwegen om ook hun stem uit te kunnen brengen. Dat kan bijvoorbeeld met een VPN-dienst, waarmee je kan 'sjoemelen' met de locatie van je pc of mobiel.

America's Got Talent wordt vannacht live uitgezonden op NBC tussen 02.00 en 04.00 Nederlandse tijd. De uitslag is een nacht later.

Bekijk hier een gedeelte van haar optreden in de halve finales terug:

Glennis Grace blaast jury omver in halve finale America's Got Talent

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl