Smith woedend over mogelijke terugkeer Rusada: 'Te zot voor woorden'
Het heeft er alle schijn van dat het Russische antidopingagentschap Rusada weer volwaardig lid mag worden van het WADA. Daar zal het mondiale antidopingbureau donderdag op de Seychellen over stemmen. Rutger Smith betreurt dat ten zeerste, zo laat hij middels een statement weten.
"Ik heb zeven medailles gewonnen op het hoogste niveau. Helaas heb ik drie medailles pas later gekregen, omdat bleek dat mijn tegenstanders doping hadden gebruikt. Dat heeft me ook finales gekost. En veel plezier en een deel van mijn carrière. Daarom spreek ik me uit", begint de 37-jarige kogelstoter en discuswerper zijn verklaring.
"De toekomst van de sport staat op het spel", gaat Smith verder. "Als WADA Rusland weer toelaat, zijn we op een punt gekomen dat we ons moeten afvragen of we doping niet gewoon moeten legaliseren. Dat zou wel het einde betekenen van integriteit en ethiek in de sport."
'Te zot voor woorden'
Het comité dat zich over de zaak buigt, gaf afgelopen weekend een positief advies over de terugkeer van Rusland. Als we Smith bellen om zijn verklaring toe te lichten, blijkt pas hoe boos hij écht is. "Dit is allemaal toch te zot voor woorden?!"
"Als je het heel simpel bekijkt", gaat Smith verder, "is er een land dat de hele sportwereld heeft voorgelogen en bedrogen en dat niet voldoet aan het stappenplan voor reïntegratie, maar die willen ze er wel gewoon weer bij hebben. Dat kan toch niet?"
De Russen weigeren het WADA vooralsnog toegang tot urinestalen in een laboratorium in Moskou en ze willen ook niet publiekelijk erkennen dat er sprake was van een door de staat georganiseerd dopingprogramma. Daarom heeft de Amerikaanse dopingautoriteit schone atleten opgeroepen om van zich te laten horen.
Daar kan ook oud-meerkamper Chiel Warners, lid van de atletencommissie van het WADA, zich in vinden.
Ook het iNADO, waar alle nationale antidopingautoriteiten (dus ook de Nederlandse) onder vallen, is bezorgd over de gang van zaken. "We zien Rusland graag terugkeren, maar ieder weldenkend mens zal concluderen dat ze nog niet aan al hun verplichtingen hebben voldaan. Het WADA moet een pas op de plaats maken."
Smith laakt ook de houding van het Internationaal Olympisch Comité, dat zich niet duidelijk uitspreekt tegen doping. "Er is sprake van een heel hoge mate van belangenverstrengeling, want vijftig procent van de WADA-leden is ook betrokken bij het IOC."
"Het IOC laat nogmaals blijken dat doping loont. Het is puur en alleen een politiek spel. Mensen als Bach (IOC-voorzitter Thomas Bach, red.) hebben eens te meer laten blijken dat zij superongeschikt zijn."