Het hoofdkantoor van WADA staat in Montreal
NOS Sport

WADA krijgt advies om schorsing Russen op te heffen

Na drie jaar lijkt het erop dat het Russische antidopingagentschap Rusada weer volwaardig lid mag worden van het mondiale antidopingbureau WADA. Het comité dat zich buigt over een terugkeer van de Russen heeft een positief advies uitgebracht.

Dat advies volgt na de toezegging van de Russische minister van Sport dat onderzoekers toegang krijgen tot de bloed- en urinestalen die nog in Rusland liggen opgeslagen. Dat was een van de criteria waar nog aan voldaan moest worden.

Een ander punt is de aanvaarding van het McLaren-rapport. In dat rapport uit 2015 staat dat in Rusland op grote schaal doping werd gebruikt en dat er tot op overheidsniveau bemoeienis mee was. Volgens WADA heeft het Russische ministerie van Sport in een brief voldoende erkend dat er een probleem was. Wat er verder precies in de brief staat is niet bekend.

Kritiek

Volgens het comité is er voldoende vertrouwen in de Russische voortgang en is dat genoeg reden om de schorsing van het Russische antidopingagentschap op te heffen en weer lid te laten worden van het WADA. Of het besluit ook wordt overgenomen, moet volgende week donderdag blijken als het WADA een definitief besluit neemt.

De aanstaande beslissing is hoe dan ook omstreden. Het hoofd van de Amerikaanse dopingautoriteit, Travis Tygart, zei eerder deze week dat het zaakje stinkt. "Hieruit blijkt maar weer eens wat het WADA voor organisatie is: een die de wens van een handjevol sportfunctionarissen belangrijker vindt dat de rechten van miljoenen schone atleten."

Ook Engelse atleten hebben inmiddels een oproep gedaan om de ban op Rusland te laten bestaan totdat duidelijk is dat echt aan alle criteria is voldaan.

De Duitse journalist Hajo Seppelt, die het dopinggebruik in Rusland als eerste naar buiten bracht heeft de brief van de Russische minister van Sport getwitterd. In een commentaar zegt hij dat in de brief helemaal geen harde toezeggingen staan en dat het dus niet genoeg zou moeten zijn om Rusada weer te accepteren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl