iOS 12 op de nieuwe iPhone XS en XS Max
NOS Nieuws

iOS 12 moet je iPhone sneller maken (maar verwacht er niet te veel van)

  • Nando Kasteleijn

    redacteur Tech

  • Nando Kasteleijn

    redacteur Tech

Het was voor Apple niet het gemakkelijkste jaar op software-gebied en de komst van iOS 12 moet dat gaan veranderen.

Het bedrijf moest zijn excuses aanbieden voor slechte communicatie over hoe de telefoonsoftware omgaat met de snelheid en de batterij van oudere iPhones. Daarnaast kon door een bug de telefoon van gebruikers op een zeker tijdstip spontaan crashen.

Beide zaken zijn inmiddels allang opgelost. Tegelijkertijd waren het niet de enige problemen die gebruikers meldden, waardoor het afgelopen jaar het beeld ontstond dat Apple zijn telefoonsoftware een beetje heeft laten versloffen en dat het niet zo stabiel is als die zou moeten zijn. En juist daar ligt de focus in de nieuwste softwareversie.

Echt sneller?

Zo gaan oudere toestellen nog een jaartje mee. Apple blijft namelijk de iPhone 5S - inmiddels vijf jaar oud - ondersteunen. Tot nu kregen iPhones tot vier jaar na lancering updates mee. Ook claimt het bedrijf dat de softwareversie beduidend sneller is dan zijn voorganger. Zo moeten apps twee keer zo snel opstarten als je je telefoon intensief gebruikt. Dat zou dus ook moeten betekenen dat je echt nog wat aan je oude iPhone hebt.

Of dat echt zo is? Dat kan van verschillende factoren afhangen. Zo stelt Toms Guide na een test dat de ene app wel sneller opstart dan de andere. Sommigen gaan zelfs achteruit, zoals de populaire game Fortnite die zeven seconden meer nodig heeft om op te starten.

"Voor het eerst dat ik me kan herinneren bij een grote iOS-update voelen mijn iPhone en iPad direct sneller en stabieler", zegt de recensent van techsite The Verge. En dit is extra merkbaar op bijvoorbeeld een oudere iPad, concludeert hij, die onder iOS 11 naar eigen zeggen eigenlijk niet goed draaide.

Een andere belangrijke functie van iOS 12 heet 'Schermtijd' en is bedoeld om je tijd met de telefoon zelf en vooral bepaalde apps te beperken. Zo geeft het systeem je voortaan inzicht in hoeveel uur je doorbrengt met Instagram of Netflix. Daarnaast krijg je de mogelijkheid om voor jezelf een timer in te stellen, als je weet dat je anders te lang op je telefoon zit.

Maar werkt het echt? Joanna Stern, tech-columniste bij The Wall Street Journal, betrapte zichzelf erop dat ze de timer negeert. Dat werd zelfs een routine. Ook merkt ze op dat iOS 12 iets mist: het automatisch grijs maken van het scherm, wat concurrent Android wel biedt in de nieuwste softwareversie (Android 9.0). Dit moet gebruik ontmoedigen omdat je telefoon er minder aantrekkelijk uitziet.

iOS 12 is waarschijnlijk rond 19.00 uur Nederlandse tijd beschikbaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl