Rechtse betogers zwaaien met Duitse vlaggen in Köthen EPA

In verschillende plaatsen in Duitsland is vandaag opnieuw gedemonstreerd door voor- en tegenstanders van een ruimhartiger vluchtelingenbeleid. Vanwege de betogingen was er veel politie op de been. Op sommige plaatsen kwam het tot opstootjes.

Vanavond liepen honderden rechtse betogers door Köthen in Oost-Duitsland. In die stad kwam vorige week een Duitser van 22 om het leven na een vechtpartij met Afghanen. Volgens een voorlopig autopsierapport zou de man zijn overleden aan een acuut hartfalen en niet door zijn verwondingen.

De betogers zwaaien met Duitse vlaggen en posters met teksten als "Wij zijn Chemnitz" en "We willen geen messen". Ze verzamelden zich bij het gemeentehuis en zongen spreekkoren. In de buurt waren ook tegendemonstranten. Er waren ruim duizend politiemensen op de been om de groepen uit elkaar te houden. De demonstraties verliepen vreedzaam, zegt de politie.

Oproep tot solidariteit

Eerder op de dag waren er ook betogingen in steden in West-Duitsland. In Keulen gingen duizenden mensen de straat op om te demonstreren voor een ruimhartig vluchtelingenbeleid. Ze riepen op tot solidariteit met asielzoekers. Ook de burgemeester van Keulen, Henriette Reker, liep mee.

In Gelsenkirchen gingen honderden rechtse betogers en tegendemonstranten de straat op. Een man van 65 raakte gewond toen hij een fles op zijn hoofd kreeg. Twee betogers werden gearresteerd.

In Dortmund werden negen demonstranten gearresteerd toen ze de entourage van de burgemeester belaagden.

Buitenlanders aangevallen

Duitse media melden verder dat er dit weekend twee aanvallen op buitenlanders zijn geweest. In Hasselfelde, een plaats in Midden-Duitsland vielen twee mannen gisteravond een groep jonge Afghanen aan die bij een sportveld stonden. De Afghanen werden uitgescholden en geslagen. De politie gaat ervan uit dat de belagers Duitsers zijn.

Iets soortgelijks gebeurde in Halberstadt, ongeveer 30 kilometer op. Daar belaagden vijf dronken Duitsers een groepje van drie Somalische asielzoekers. Ze werden beledigd en in elkaar geslagen. De Somaliërs belandden na de vechtpartij in het ziekenhuis, maar zijn intussen weer thuis.

Gisteren waren er ook opnieuw betogingen in Chemnitz, waar het al weken onrustig is. Na een demonstratie van rechts-radicale groepen in de binnenstad werden vijftien mannen opgepakt die zeiden dat ze lid zijn van een burgerwacht. Ze zouden mensen hebben bedreigd en in een park op jacht zijn gegaan naar mensen met een niet-westers uiterlijk.

STER reclame