Klaver heeft wet om dividendtaks meteen weer in te voeren
GroenLinks-leider Jesse Klaver heeft een wetsvoorstel klaarliggen om de dividendbelasting weer in te voeren, mocht die worden afgeschaft. In het tv-programma Buitenhof zei Klaver dat zijn fractie andere maatregelen van het kabinet alleen steunt als die dividendbelasting gewoon blijft bestaan.
Volgend jaar zijn er verkiezingen voor de Provinciale Staten en dus ook voor de Eerste Kamer. Als het kabinet dan in de Eerste Kamer de meerderheid verliest, is het afhankelijk van andere partijen, zoals GroenLinks. Klaver wil de dividendbelasting daarom inzet maken van die verkiezingen.
"Het kabinet heeft volgend jaar geen meerderheid meer in de Eerste Kamer", zo verwacht Klaver. "En dan zal Mark Rutte naar ons moeten komen om ergens een meerderheid voor te halen. En als hij met een wetsvoorstel naar ons komt, dan heb ik de herstelwet dividendbelasting. En die wordt dan op tafel gelegd."
Niet enthousiaster
Eerder vanochtend liet VVD-prominent Hans Wiegel in het programma WNL Op Zondag doorschemeren dat hij tegen de afschaffing van de dividendbelasting is. Volgens hem is er vanaf het begin geblunderd, door eerst te ontkennen dat er stukken over de maatregel bestonden terwijl die er later wel bleken te zijn. "Ik ben er niet enthousiaster door geworden", zei Wiegel.
De topman van werkgeversorganisatie VNO-NCW, Hans de Boer, noemde de verdediging van afschaffing van de dividendbelasting juist een "strijd aan de goede kant van de streep".
Het voornemen van het kabinet-Rutte III is om de belasting per 1 januari 2020 af te schaffen. De maatregel kost jaarlijks 1,9 miljard euro. De rekening daarvan wordt voor een deel bij het bedrijfsleven neergelegd, zo bleek uit de uitgelekte Macro-Economische Verkenningen.
Eerste Kamer
Wiegel haalde in WNL Op Zondag hard uit naar de partijtop van de VVD. Dat de huidige voorzitter van de Eerste Kamer niet meer terug mag komen is dom, onbehoorlijk en onverstandig, zei hij.
Vorige week maakte Ankie Broekers-Knol bekend dat ze vertrekt uit de politiek omdat ze na 17 jaar niet opnieuw op de kandidatenlijst voor de Eerste Kamer mag. Volgens Wiegel neemt de partijtop daarmee het risico dat de partij het voorzitterschap van de Eerste Kamer kwijtraakt.