NOS Nieuws

Senaatsvoorzitter Ankie Broekers-Knol vertrekt uit Eerste Kamer

Eerste Kamervoorzitter Ankie Broekers-Knol verlaat na de Provinciale Statenverkiezingen van volgend jaar de Eerste Kamer. In het programma WNL Op Zondag maakte ze bekend dat ze niet beschikbaar is voor een volgende periode.

Dat heeft onder andere te maken met de regels bij de VVD, die bepalen dat een senator maximaal twaalf jaar mag aanblijven. "Ze hebben mij in 2015 bij uitzondering een extra termijn gegeven. Ik heb duidelijk begrepen dat het niet aan de orde is om dat nog een keer te doen."

Broekers-Knol kondigde haar afscheid aan in WNL Op Zondag:

Eerste Kamervoorzitter Broekers-Knol: extra termijn niet aan de orde

De 71-jarige juriste Broekers-Knol zit sinds 2001 in de Eerste Kamer voor de VVD en hield zich als fractielid vooral bezig met justitiële onderwerpen. Daarvoor werkte ze bij de Universiteit van Leiden. Sinds 2013 is ze voorzitter van de Senaat.

Renovatie Binnenhof

Ze zei het wel jammer te vinden dat ze niet nog wat langer kan blijven. "Ik heb gezegd tegen m'n partijvoorzitter en de fractievoorzitter dat ik van harte bereid ben om nog een bepaalde periode door te gaan, vanwege de inwerking van de nieuwe griffier en de verhuizing".

Daarmee doelt ze op de verhuizing van de senaat tijdens de renovatie van het Binnenhof vanaf 2020. "Ik zit er natuurlijk middenin, ken het hele verhaal heel grondig. Dan ben ik wel een beetje tuttig dat ik er toch wel bovenop wil zitten. Maar prima, ik vind het heel prima."

Na de Provinciale Statenverkiezingen in maart volgend jaar, wordt in juni een nieuwe Eerste Kamer gekozen. Vervolgens kiezen de senatoren hun eigen voorzitter.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl