NOS Wielrennen

Kruijswijk weer vierde: 'Eeuwig zonde, maar het is niet anders'

Kruijswijk: 'Jammer, die jongens waren beter'

Gelaten stond Steven Kruijswijk na afloop de pers te woord. Geen podiumplaats, maar vierde in de Vuelta. Net als in de Giro van 2016, weer vierde. "Ja het is, eh, kut."

"Ik heb gereden voor wat ik waard was. Dan blijken toch drie man iets sterker te zijn. Dan zit er niet meer in."

Enric Mas en Miguel Ángel López, de nieuwe nummers twee en drie in het klassement, sprongen voor de slotklim al weg. "Ik denk niet dat ik iets anders had kunnen doen. Ik probeerde mee te glippen op de voorlaatste klim (met Mas, red.), maar ik kon die sprong niet maken."

'Niet goed genoeg'

Kruijswijk hield zich rustig tot de slotklim, liet Movistar met Alejandro Valverde, die andere verliezer van de dag, het werk opknappen. Vervolgens probeerde hij alles om het gat nog te dichten. "Ik kom ook niet dichterbij. Dan is het eerlijk, dan was ik niet goed genoeg."

Kruijswijk is nu de eerste Nederlander die in alle grote ronden in de topvijf heeft gereden. Biedt dat nog troost? "Leuk voor de statistieken later. Maar ik had het graag ingeruild voor een podiumplek. Ik heb gedaan wat ik moest doen. Het blijft alleen wel eeuwig zonde, zeker als je ziet dat Valverde er nog doorheen zakt... Het is niet anders."

Kelderman toch nog tiende in Vuelta

Wilco Kelderman bereikte wel zijn doel zaterdag. "Terug in de toptien, wel mooi dat het dan lukt. De laatste twee dagen waren eigenlijk best goed. Het was een superlastige etappe, ik heb gewoon alles gegeven."

Kelderman begon goed aan de Vuelta, maar zijn tweede week viel tegen. "Voor de rest heb ik alles goed gedaan. Nu komt het weer. Daar ben ik blij mee, een goed slot."

De renner van Sunweb heeft zin in de WK. "Ik ben blij dat ik weer lekker kan koersen. Niet gevallen, geen pech gehad, niets tegengekomen. Nu mooie wedstrijden voor de boeg."

'Jammer dat ik Steven niet kon helpen'

Over Kruijswijk: "Hij reed nog een straf tempo. Ik kon hem eerst net niet volgen. Ik dacht al: dat wordt moeilijk voor hem. Jammer dat ik hem niet kon helpen. Hij was net iets te goed. Zonde. Ik was er vorig jaar ook heel dichtbij, ik weet hoe het voelt."

Mollema vloog er 'volle bak in'

En dan speelde Bauke Mollema ook nog een rol. Hij ging voor de bergtrui. "Mijn plan? Er volle bak invliegen." Hij kon Thomas de Gendt niet lossen en eindigde als tweede in het bergklassement. "Maar ik heb me wel vermaakt."

Hij kijkt tevreden terug op zijn Vuelta. "Het doel was om etappezeges mee te doen. Uiteindelijk heb ik niet gewonnen, maar wel blij dat ik zo kon koersen. Twee keer tweede. Lang voor de bergtrui meegedaan. Heel aanvallend gekoerst en dat is me goed bevallen."

'Heel veel zin in WK'

Ook Mollema denkt al aan de mondiale titelstrijd in Oostenrijk. "Dat zat de hele Vuelta wel in mijn achterhoofd. Daar heb ik heel veel zin in."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl