Enric Mas klopt Miguel Ángel López in de 20ste etappe van de Vuelta
NOS Wielrennen

Mas en López duwen Kruijswijk in extremis van podium in Vuelta

Op de voorlaatste dag van de Vuelta is Steven Kruijswijk alsnog zijn podiumplek kwijtgeraakt. De renner uit Nuenen, die in de afgelopen dagen voortdurend stuivertje wisselde met zijn rivalen voor het podium, had in de korte maar loodzware rit van slechts 97,3 kilometer in Andorra geen antwoord op de aanval van Miguel Ángel López en Enric Mas.

Kruijswijk moest 1.15 minuten toegeven op zijn twee rivalen, waardoor beiden hem passeerden in het klassement. Omdat nummer twee Alejandro Valverde op de slotklim helemaal door het ijs zakte, eindigt Kruijswijk normaal gesproken op de ondankbare vierde plaats.

Simon Yates zal zondag in Madrid gelauwerd worden als winnaar van de 73ste Vuelta. Mas (tweede) en López (derde) zullen hem flankeren op het podium.

Jonkies Mas en López duwen Kruijswijk van podium in Vuelta

Mollema en De Gendt om de bergprijs

Op de voorlaatste dag van de Vuelta kregen de renners in slechts 97,5 kilometer liefst zes stevige beklimmingen voor de wielen.

Dat het spektakel op de slotklim van buitencategorie zou plaatsvinden tussen de klassementsmannen, was vooraf duidelijk. Toch was het eerste deel van de etappe ook niet te versmaden: daarin legden Bauke Mollema en Thomas De Gendt elkaar namelijk het vuur aan de schenen in de strijd om de bolletjestrui.

Beiden maakten deel uit van een fraaie kopgroep vol met renners die deze Vuelta een abonnement op de lange aanval leken te hebben aangeschaft. Rafal Majka, Michal Kwiatkowski, Gorka Izagirre, Nicholas Roche, Jesus Herrada, Jose Herrada, Michael Woods, Vincenzo Nibali, David de la Cruz, Omar Fraile, Dario Cataldo, Nelson Oliveira en Amanuel Ghebreigzabhier waren allen met ambities gestart, maar het ging toch vooral tussen De Gendt en Mollema om de bergpunten.

Mollema viel op de eerste beklimmingen dapper aan, maar wist De Gendt niet lossen en moest zich op 44 kilometer van de finish gewonnen geven toen hij werd bijgehaald door de eerste klassementsrenners.

De blauwwitte bergtrui zal zondag dus in de koffer verdwijnen van de Belg.

Aanval López en Mas

De eerste aanval op het klassement was van Miguel Ángel López, de nummer vijf van het klassement op 31 seconden van Kruijswijk. De Colombiaan kwam in eerste instantie niet weg, maar wel op de een na laatste klim van de dag.

Op de Coll de la Comella (3de categorie, 4 kilometer aan 4,9 procent) ging López in de aanval met Nairo Quintana. In de afdaling kregen zij gezelschap van rodetruidrager Simon Yates en Enric Mas (nummer vier in het klassement op slechts 17 seconden van Kruijswijk), waardoor alle alarmbellen afgingen bij Kruijswijk.

Steven Kruijswijk geeft alles wat hij heeft in de 20ste etappe van de Vuelta

De kopman van Lotto-Jumbo moest echter lijdzaam toezien hoe de nummers vier, vijf en zes van het klassement meter voor meter bij hem wegreden. Aan de voet van de slotklim, de Coll de Gallina (7,7 kilometer met een gemiddelde van 7,8 procent, waarvan de laatste kilometers boven de 10 procent) bedroeg de achterstand van Kruijswijk in een groepje met Valverde, Pinot, Kelderman en Mollema al meer dan 30 seconden.

Daarmee zou Kruijswijk in het klassement zelfs terugvallen van plek drie naar zes.

Op de slotklim kreeg Kruijswijk de helpende hand van Movistar, dat er voor koos om de tweede plaats van Valverde te verdedigen. Zelfs Nairo Quintana liet zich terugzakken om de 38-jarige Spanjaard te assisteren.

Valverde breekt

Halverwege de slotklim bleek uitgerekend Valverde de zwakste van de top van het klassement. De Spanjaard brak op de slotklim, verloor ondanks de steun van Quintana ruim drie minuten en duikelde naar de vijfde plaats in het klassement.

Het lossen van Valverde was voor Kruijswijk het sein om al zijn kaarten op tafel te leggen. Ondanks zijn gesleur werd het gat met López en Mas, die samen streden om de overwinning, alleen maar groter.

Vooraan won Mas vervolgens de sprint om de dagzege en stelde bovendien de tweede plek in het klassement zeker. López moest zich tevreden stellen met de tweede plaats in de rituitslag en de derde plaats in de eindrangschikking.

Simon Yates komt als derde boven in de laatste bergrit en weet dat de eindzege in de Vuelta binnen is

Kruijswijk: vierde, vijfde en vierde

Kruijswijk kwam als zevende boven, een plekje achter Wilco Kelderman, en verloor 1.15 minuten. Daardoor moest hij voor de tweede keer in zijn loopbaan - na de Giro in 2016 - genoegen nemen met de ondankbare vierde plaats in een grote ronde. Deze zomer eindigde hij bovendien als vijfde in Tour de France.

Een schrale troost: Kruijswijk is wel de eerste Nederlander die in alle drie de grote rondes een topvijfklassering laat noteren.

Wilco Kelderman, een paar dagen geleden nog in zak en as toen hij zijn goede vorm van de eerste twee weken geen vervolg had kunnen geven, reed knap naar de zesde plaats in de etappe en beëindigt de Vuelta toch bij de beste tien renners.