Ilse Paulis en Marieke Keijser in actie in de lichte vrouwendubbeltwee
NOS SportAangepast

Twee keer WK-brons voor Nederlandse roeisters

De Nederlandse roeisters hebben zaterdag goede zaken gedaan bij de WK in het Bulgaarse Plovdiv. Marieke Keijser en Ilse Paulis pakten brons in de lichte vrouwendubbeltwee en ook de Nederlandse vrouwendubbelvier veroverde de bronzen medaille.

Keijser en Paulis kwamen in de finale van de lichte vrouwendubbeltwee in de eindsprint tekort om regerend wereldkampioen Roemenië van het goud (6.50,710) te houden.

WK-brons voor Keijser en Paulis

Op de streep was ook de boot van de Verenigde Staten nog net iets sneller: 6.52,300 om 6.52,560. Daardoor moesten Keijser en Paulis, het Nederlandse duo dat vorige maand in Glasgow Europees kampioen werd, genoegen nemen met brons.

Twee jaar geleden pakte Paulis olympisch goud met Maaike Head in de boot. Head stopte daarna met roeien, omdat ze zich volledig wilde focussen op haar opleiding chirurgie. De 21-jarige Keijser kwam voor haar in de plaats.

Paulis en Keijser: 'We hebben gevochten tot de laatste meter'

"Ik herinner me niets van de race en dat is goed", vertelde Keijser na afloop. "We mogen blij zijn met dit resultaat. Om alle druk van buitenaf maakte ik me niet echt zorgen, ik wilde het gewoon voor onszelf heel goed doen."

Paulis: "We hebben er alles uitgehaald dit seizoen. Vandaag hadden we kans op goud, dus we hebben gevochten tot de laatste meter."

Vrouwendubbelvier verslaat China

Ook in de finale van de vrouwendubbelvier was het spannend. Olivia van Rooijen, Karolijn Florijn, Sophie Souwer en Nicole Beukers lagen de hele race op een derde plaats, maar moesten de laatste 500 meter nog flink aan de bak.

Ook WK-brons voor vrouwendubbelvier

Nederland, dat titelverdediger was in Bulgarije, wist de Chinese boot maar net van zich af te houden op de streep. Een finishfoto gaf de doorslag: 6.11,790 om 6.11,850. Dat was bovendien een nieuw Nederlands record.

Drie van de vier Nederlandse vrouwen zaten in de boot die vorig jaar de wereldtitel pakte in Florida (Verenigde Staten). Florijn heeft inmiddels de plaats overgenomen van Inge Janssen.

'Heel vet om op het WK-podium te staan'

"Dit was een perfecte race voor ons", vertelde Beukers na afloop. "De bronzen medaille is echt een beloning. Toen we over de finish kwamen, had ik echt geen idee op welke plaats we lagen. Het was heel spannend. Brons én ook nog een nieuw Nederlands record!"

Het goud ging naar de Poolse vrouwen in 6.08,96. Olympisch kampioen Duitsland pakte het zilver (6.11,420).

Paralympisch goud voor Nederland

Corné de Koning en Annika van der Meer prolongeerden in Plovdiv hun wereldtitel in de paralympisch gemengd dubbeltwee. Halverwege lag de Nederlandse boot al ruim aan de leiding en die voorsprong gaven De Koning en Van der Meer niet meer weg.

Corné de Koning en Annika van der Meer juichen na het winnen van het goud

Ze wonnen het goud in 8.07,920. De Koning veroverde vrijdag al het goud in de paralympische skiff, terwijl Van der Meer het zilver pakte op datzelfde onderdeel.

"Het voelt heel goed om onze titel te prolongeren", vertelde De Koning na afloop. "Gisteren hadden we niet veel tijd om feest te vieren, maar dat zullen we vandaag zeker wel doen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl