Donyell Malen en Dante Rigo vieren de winnende goal van Rigo tegen Fortuna
NOS Voetbal

PSV-talenten onder de loep: 'Malen is pittig, Rosario gaat voorop in de strijd'

Wie de opstellingen van PSV dit seizoen goed bekijkt, zal zien dat trainer Mark van Bommel niet schroomt zijn talenten te laten ruiken aan het grote werk. Of het nou een belangrijk uitduel is in de voorronde van de Champions League, of op bezoek bij Fortuna Sittard in de eredivisie: de jongelingen zijn erbij.

Neem Pablo Rosario en Donyell Malen. Of Dante Rigo. Ze vallen op met basisplaatsen, sterke invalbeurten en belangrijke doelpunten en assists. Maar hoe goed zijn deze tieners en een enkele twintiger nou echt? En wat hebben ze nog meer in hun mars?

We vragen Aad de Mos in aanloop naar de uitwedstrijd van PSV tegen ADO Den Haag (vanavond, 18.30 uur) zijn licht te laten schijnen over de aanstormende talenten. De voetbalcoach en analist is vaak te zien op trainingscomplex De Herdgang.

Pablo Rosario (21 jaar)

De Mos: "Hem wil ik echt een jaar op de positie van controlerende middenvelder zien. Hij is sterk, gaat voorop in de strijd en is redelijk nauwkeurig in zijn passing. Eind vorig seizoen, toen hij ook goed speelde, zei ik al dat hij dit jaar de kans moet krijgen."

Pablo Rosario is vooralsnog basisspeler dit seizoen

Maar met de komst van Erick Gutiérrez heeft Rosario er een zeer geduchte concurrent bijgekregen. De Mos: "Van Bommel moet de juiste balans gaan vinden. Gutiérrez gaat natuurlijk spelen, maar het zou me niet verbazen als Rosario naast hem komt te staan. Met hem als rechtspoot heb je een beter evenwicht bij de linksbenigen Gutiérrez en Gastón Pereiro dan met Jorrit Hendrix, die ook linksbenig is."

"Rosario heeft genoeg potentie en we gaan de komende tijd zien hoe zijn handelingssnelheid is op het allerhoogste niveau in de Champions League tegen FC Barcelona en Tottenham Hotspur. Daar heeft Hendrix dan weer meer ervaring mee."

De middenvelder kreeg dit seizoen al 477 speelminuten in zes wedstrijden. Op het uitduel met PEC Zwolle na startte Rosario alle duels in de basis.

Donyell Malen (19 jaar)

"Malen is pittig, snel en kan op beide flanken rondom spits Luuk de Jong spelen. Hij duikt soms als een duveltje uit een doosje op in het zestienmetergebied, zoals bij die goal tegen BATE Borisov (in de voorronde van de Champions League, red.)."

De buitenspeler stond in de strijd om de Johan Cruijff Schaal tegen Feyenoord in de basis. "Hij is een goede vervanger voor Steven Bergwijn en Hirving Lozano. En als hij een kans krijgt - want daar moet hij op wachten - dan moet hij die grijpen."

Malen doorliep een deel van de jeugdopleiding van Ajax en verkaste toen naar Arsenal, waar hij echter niet kon doorbreken. "Hij heeft in PSV een reddingsboei gevonden", aldus De Mos. "Bij Arsenal spraken ze van mentale problemen. Nu moet hij zoveel mogelijk ervaring opdoen in het eerste."

Malen laat zich zien met sterke invalbeurten. In de Champions League op bezoek bij BATE Borisov stond hij slechts twee minuten in het veld toen hij de winnende 3-2 binnenkopte.

Dante Rigo (19 jaar)

"Rigo heeft te lang in de 'hotseknotse' divisie gespeeld, de Keuken Kampioen Divisie. Daardoor is zijn handelingssnelheid nog niet op het niveau van de eredivisie, dat zag je tegen PEC Zwolle. Zijn spelinzicht is wel een kwaliteit. En hij kan een bal over dertig, veertig meter op de stropdas neerleggen."

Dante Rigo schiet PSV in laatste minuut langs Fortuna

Wel vindt De Mos dat de Belg meer "persoonlijkheid" in het veld moet krijgen. "Hij is te bescheiden. Waar je dat aan afziet? Het niet kunnen afdwingen van een bal die je moet hebben vanuit de verdediging. Hij heeft het inzicht wel, maar nog niet de kwaliteiten om zich onder druk vrij te spelen."

"Ik denk dat dat zijn bottleneck gaat worden dit seizoen. Hij zal de concurrentiestrijd op het middenveld voorlopig verliezen. Misschien, als het middenveld dan staat, zou hij in de winterstop verhuurd kunnen worden."

Rigo mocht op bezoek bij PEC vanaf het begin spelen en in de uitwedstrijd tegen Fortuna schoot hij de Eindhovenaren in de slotminuut naar de zege: 1-2. Hij speelde in drie van de vier eredivisieduels dit seizoen.

Mauro Júnior (19 jaar)

"Mauro is een handige jongen, hij heeft verrassing in zijn spel. Vanaf de rechterkant kan hij binnen- en buitenom passeren en vanuit een gaatje een keeper verrassen. Maar ik kan niet zo goed met hem meedenken."

"Hij doet onvoorspelbare dingen. Dat is soms leuk, maar ik weet niet of hij mee kan met de rest van het team. Als hij in de eindfase komt, kan hij het een verdediger moeilijk maken. Maar er komt meer bij kijken. Ik vind zijn overzicht als hij tegen een ploeg met dubbele dekking speelt bijvoorbeeld niet goed."

Mauro Júnior

"Ik zag hem eens spelen in de Otten Cup (een jeugdtoernooi georganiseerd door PSV, red.) tegen Internazionale. Die had hem natuurlijk ook geanalyseerd en zette dubbele dekking op Mauro. Dan moet hij eigenlijk snel combineren om anderen vrij te spelen, maar hij bleef acties maken en liep zich vast."

De Braziliaanse middenvelder mocht dit seizoen alleen nog maar invallen. Hij maakte minuten in twee eredivisieduels, in de voorronde van de Champions League tegen BATE en in het gevecht om de Johan Cruijff Schaal tegen Feyenoord. In de overige wedstrijden bleef hij op de bank.

Teze (18), Gakpo (19) en Obispo (19)

Jordan Teze, Cody Gakpo en Armando Obispo krijgen minder speeltijd dan hun vier generatiegenoten, maar krijgen van trainer Van Bommel wel de kans om te ruiken aan het eerste elftal. Zo mocht Teze tegen PEC (1-2 zege) een kwartier voor tijd invallen.

"Hij vormde samen met Obispo een ijzersterk koppel in het centrum van de defensie, toen ze onder Van Bommel in onder 19 zaten", weet De Mos. "De trainer kent hen dus als geen ander. Obispo was met Oranje onder 20 tegen Engeland echt heel sterk. Zij zouden in de toekomst het duo van PSV kunnen vormen."

"Gakpo komt ook uit de school van Van Bommel. Hij heeft scorend vermogen en is sterk. Die jongens moeten zoveel mogelijk meetrainen, wedstrijden ervaren. En als ze mogen invallen, moeten ze er direct op klappen en laten zien dat ze het tempo aan kunnen. Hoe moeilijk dat ook is, ze moeten er gelijk staan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl