Donyell Malen ANP

Frank de Boer is nog steeds een beetje pissig. Drie jaar geleden verruilde Donyell Malen de jeugd van Ajax - met De Boer toen nog als trainer van het eerste - voor die van Arsenal.

"Hij had de opvolger van Kasper Dolberg moeten worden", zei de clubloze trainer vorige week bij Veronica, een paar minuten nadat de 19-jarige Malen voor PSV de winnende goal had gemaakt in het uitduel met BATE Borisov (2-3).

De Boer leek het via het televisiescherm nog een keer te willen vragen aan de aanvaller: waarom trok je na acht jaar ineens de deur achter je dicht in Amsterdam?

Malen heeft de beelden ook gezien. Met een stalen gezicht: "Ik snap wel dat ze bij Ajax baalden van mijn vertrek, want ik ben een goede speler. Het was destijds een keuze en die moet iedereen accepteren."

Donyell Malen heeft de 3-2 gemaakt voor PSV tegen BATE Borisov Pro Shots

Malen zoekt zijn woorden zorgvuldig als het onderwerp Ajax hem wordt voorgelegd, maar blijft enigszins vaag over de echte reden voor zijn overstap destijds. "Arsenal kwam met een plan en ik ging daar voor honderd procent voor. Ik zou het zo nog een keer hebben gedaan, want ik ben nu dicht bij waar ik wil zijn."

Ergens roepen die antwoorden nóg meer vragen op. Malen speelde twee jaar in de jeugd van Arsenal, het laatste seizoen in het onder 23-team. Hij woonde er samen met zijn ouders. Heimwee had hij niet.

Bovendien zat hij al eens bij de selectie voor een duel in de Champions League en maakte hij in een oefenduel zijn officieuze debuut. Toch koos hij een jaar geleden ineens voor een terugkeer naar Nederland.

Donyell Malen in actie tijdens een oefenwedstrijd van Arsenal tegen Chelsea ANP

"Je kunt toch wel zien waarom? We spelen Champions League. Toen ik die hymne hoorde, poeh, dat doet wel wat met me. PSV is net als Arsenal een grote club. Het is een slimme stap geweest", zegt hij zelfverzekerd.

Malen praat geen onzin. Nadat hij begin vorig seizoen al zijn debuut had gemaakt, maakt hij sinds dit seizoen vast deel uit van de A-selectie in Eindhoven.

Vorige week gaf hij in het duel met PEC Zwolle (2-1 winst) als invaller nog de voorzet die leidde tot de winnende treffer van Luuk de Jong. En in de return tegen BATE had hij met een aantal flitsende acties een paar keer de 4-0 op zijn schoen. In Zeist kijken ze ook mee. Malen werd deze week beloond met een oproep (zijn eerste) voor Jong Oranje.

Terugkeer naar Engeland?

"Ik heb in Engeland ook veel geleerd als mens. Om jezelf te zijn en een goede instelling te hebben. Dat kun je wel zien aan de manier hoe ik nu speel, denk ik", zegt Malen, die dit seizoen in elke duel van PSV in actie kwam.

Heeft hij misschien het plan om via PSV een terugkeer naar de Premier League af te dwingen? "We zullen zien. Eerst hier maar eens basisspeler worden", besluit hij.

STER reclame