World Sailing
NOS SportAangepast

Zeilsters Bouwmeester en De Geus grijpen startbewijs voor Tokio

Marit Bouwmeester kan in Tokio haar olympische titel verdedigen. De zeilster heeft zich bij de wereldbekerwedstrijden in het Japanse Enoshima gekwalificeerd voor de Spelen van 2020.

Bouwmeester gaat in de Laser Radial-klasse als eerste de medalrace van zondag in en is al zeker van goud of zilver. Een plaats bij de topvier was nodig om te voldoen aan de kwalificatie-eisen.

De zeilster, die bij haar debuut op de Spelen in 2012 al zilver veroverde, eindigde zaterdag in de drie laatste races als negende, zesde en tweede en greep daarmee de leiding in het klassement.

Bouwmeester is blij dat ze de kwalificatie alvast op zak heeft. "Ik heb nu alle vrijheid om mezelf zo goed mogelijk voor te bereiden en de kans zo groot mogelijk te maken om in 2020 weer goud te winnen."

Bouwmeester: 'Lekker om kwalificatie nu al te hebben'

Ook Lilian de Geus heeft zich verzekerd van een startbewijs voor de Spelen. De regerend wereldkampioene eindigde in de medalrace van de RS:X-klasse als tweede achter Chen Peina uit China. Voor haar was de opdracht om bij de eerste zeven te eindigen.

De 26-jarige De Geus is in topvorm. Vorige maand veroverde ze in Denemarken al het WK-goud. "Dat ik mij hier nu kwalificeer voor de Spelen is toch wel de kers op de taart", vertelt ze in het Radio 1 Journaal.

De Geus: supergaaf dat ik de eerste geplaatste Nederlander ben

Op de Spelen van 2016 in Rio debuteerde De Geus met een vierde plaats. Extra zuur: ze liep het brons op één punt mis. "Dat was toch een beetje een teleurstelling. Daarna had ik ook een lastig jaar. Maar afgelopen jaar heb ik de knop weten om te zetten."

De Geus vertelt dat ze in 2018 veel progressie heeft geboekt. "Dat merk je tijdens de wedstrijden. De Chinezen hadden vorig jaar nog een grote voorsprong op alle Europeanen en dit jaar is dat niet het geval."

Eerste individuele startbewijzen

Bouwmeester en De Geus zijn de eerste individuele Nederlandse atleten die zich hebben gekwalificeerd voor Tokio. De dressuurploeg verzekerde zich eerder dit weekend al van deelname aan de Spelen.

EPA
Lilian de Geus

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl