Slecht weer door orkaan Florence AP

Orkaan Florence is aan land gegaan in Wrightsville Beach in de Amerikaanse staat North Carolina. De tropische storm bewoog zich de laatste uren heel langzaam richting de oostkust en zoog enorme hoeveelheden warm zeewater op. Florence is inmiddels afgezwakt tot een categorie-1-orkaan.

De orkaan zal de staten North en South Carolina en Virginia de komende dagen teisteren met regenbuien die neerslaghoogtes kunnen bereiken tot een meter. In het gebied dat met Florence te maken krijgt wonen zo'n 11 miljoen mensen. In zo'n 415.000 woningen is inmiddels al de stroom uitgevallen. De verwachting is dat 1 tot 3 miljoen huishoudens straks geen elektriciteit meer hebben.

Het water stroomt in sommige gebieden in rap tempo het land in:

Florence bereikt Amerikaanse oostkust, water stroomt land in

De eerste straten in de kustgebieden zijn ondergelopen. In New Bern zitten honderd mensen vast in hun huis te wachten op de hulpdiensten. Daar zijn reddingsoperaties gaande. Ook in andere plaatsen zijn mensen het dak van hun huis op gevlucht en wachten op hulp. Ook zijn delen van steden en dorpen ondergelopen.

Correspondent Wouter Zwart is in Wilmington, een plaats die direct achter Wrightsville Beach ligt in het pad van de orkaan. Volgens Zwart heeft de kustplaats twee grote problemen: zee waar de wind nu hard op beukt en de flinke Cape Fear River, die haaks op de kust ligt. "Daardoor heb je te maken met een extreem hoge stormvloed die binnen komt waaien, nog naast de gigantische regenbuien die de komende 24 tot 36 uur zullen overwaaien."

Wouter Zwart: 'In sommige plaatsen zitten honderden mensen op de daken'

Volgens Zwart is het oppassen voor objecten die door de wind door de lucht geslingerd worden, zoals dakpanelen en bomen. "De mensen die achtergebleven zijn, schuilen vooral in grote hotels, die als een soort bunkers aan de kust staan."

De storing is zo'n 650 kilometer breed. In een gebied van ruim 200 kilometer komen windstoten voor met orkaankracht. Volgens Zwart kan het twee dagen duren voordat duidelijk is hoe de oostkust Florence heeft doorstaan.

'Historische verwoesting'

De gouverneur van North Carolina, Roy Cooper, waarschuwt voor een ramp. "Het overleven van deze storm zal een beroep doen op ons uithoudingsvermogen, samenwerking, gezond verstand en geduld." Hij heeft aanvullende federale hulp gevraagd. Hij verwacht dat in de staat de komende dagen sprake zal zijn van "historische verwoesting".

De kustplaatsen maken een verlaten indruk. Zo'n 1,7 miljoen mensen in de beide Carolina's en Virginia zijn gewaarschuwd het gebied te verlaten, maar het is niet duidelijk hoeveel mensen dat ook daadwerkelijk gedaan hebben.

Een boei voor North Carolina heeft volgens persbureau AP golven van negen meter hoog gemeten op zee waar Florence voorbij kwam. De omstandigheden zullen volgens meteorologen alleen maar verder verslechteren. De verwachting is dat zeewater tot 3 kilometer landinwaarts kan trekken en een hoogte kan bereiken van 3,5 meter.

Florence was eerder deze week nog een categorie-4-orkaan; alleen categorie 5 is zwaarder. Hoewel de kracht is afgenomen, is de verwachting dat de orkaan net zo veel schade kan aanrichten als Harvey vorig jaar in Texas.

De orkaan zal veel vragen van de rampendienst FEMA. Die organisatie kreeg heel wat kritiek over zich heen vanwege de trage en slechte hulpverlening na de orkaan Maria die Puerto Rico vorig jaar trof.

Terwijl Florence richting de oostkust trekt, betwistte president Trump gisteren het officiële dodental van de orkaan Maria. Onderzoekers hebben geconcludeerd dat ongeveer 3000 mensen het leven verloren.

Volgens Trump gaat het om een Democratische samenzwering om hem in een slecht daglicht te plaatsen. Zoals vaak het geval is, onderbouwt hij zijn beweringen niet met bewijzen. Volgens hem verdient zijn regering een tien voor de hulpverlening na Maria.

STER reclame