NOS Nieuws

Aung San Suu Kyi verdedigt vastzetten Reuters-journalisten

De Myanmarese leider Aung San Suu Kyi heeft de gevangenisstraffen van zeven jaar voor twee Reuters-journalisten in haar land verdedigd. Volgens Suu Kyi was de uitspraak van de rechter in lijn met de rechtspraak in Myanmar.

"Ze zijn niet vastgezet omdat ze journalisten waren, maar omdat de rechtbank heeft geoordeeld dat ze de wet op staatsgeheimen hebben overtreden", zei ze bij een economieconferentie in Vietnam.

De reactie van Suu Kyi veroorzaakte verbazing bij Rebecca Vincent, directeur van journalistenorganisatie Verslaggevers Zonder Grenzen in Londen. Ze noemde op Twitter de reactie van Suu Kyi schandelijk en een teleurstelling.

Ze was zelf het slachtoffer van een bevooroordeeld systeem en zou beter moeten weten.

Meenakshi Ganguly, hoofd van Human Rights Watch in Zuid-Azië

Meenakshi Ganguly, hoofd van mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch in Zuid-Azië, bestempelde de woorden van Suu Kyi als treurig. "Ze was zelf het slachtoffer van een bevooroordeeld systeem en zou beter moeten weten."

Het was de eerste reactie van Suu Kyi op het omstreden vonnis van vorige week maandag. De uitspraak leidde tot internationale verontwaardiging.

De twee journalisten zouden staatsgeheimen hebben gestolen. De journalisten zelf stellen dat ze zijn opgepakt vanwege hun onderzoek naar een massagraf in de deelstaat Rakhine. In het graf lagen leden van de Rohingya-minderheid.

Hun werkgever Reuters sprak na de veroordeling over "een treurige dag voor Myanmar en de pers wereldwijd".

De EU riep Myanmar op de twee journalisten direct vrij te laten. Volgens de EU betekende de veroordeling een ondermijning van de vrijheid voor de pers en het recht om het publiek te informeren.

Bevlekt blazoen

De zaak rond de journalisten is de nieuwste smet op het blazoen van Nobelprijswinnaar Aung San Suu Kyi, die vanwege de harde onderdrukking en vervolging van Rohingya al flink is bevlekt.

Honderdduizenden Rohingya - een islamitische minderheid in het overwegend boeddhistische Myanmar - vluchtten vorig jaar naar buurland Bangladesh om te ontkomen aan het escalerende geweld.

Het leger brandde dorpen plat en vermoordde burgers na een aantal aanslagen van militante Rohingya's. Vandaag zei Suu Kyi dat ze achteraf de situatie met de Rohingya beter had kunnen aanpakken. "Maar we geloven dat om op lange termijn veiligheid en stabiliteit te kunnen krijgen, alle partijen eerlijk moeten zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl