Geert Wilders in de Tweede Kamer
NOS Nieuws

Peilingwijzer: PVV krabbelt weer wat op, maar blijft ver achter de VVD

Het nieuwe politieke jaar begon rumoerig, met onder meer een motie van wantrouwen tegen minister Blok en aanhoudende discussie over de afschaffing van de dividendbelasting. Maar in de nieuwste Peilingwijzer overheerst toch vooral de stabiliteit. De VVD blijft verreweg de grootste partij met 28 tot 32 Kamerzetels. Ver daarachter komen de PVV (17-20) en GroenLinks (17-19).

Voor de PVV betekent dat een stijging van 2 zetels ten opzichte van drie maanden geleden. Volgens politicoloog Tom Louwerse, de maker van de Peilingwijzer, bereikte de partij van Geert Wilders eind april het diepste punt in de peilingen.

Dat heeft volgens het beschikbare onderzoek vooral te maken met de opmars van Forum voor Democratie (dat momenteel stabiel staat op 11 tot 15 zetels). De ergste dip lijkt inmiddels overwonnen, al scoort de PVV in de Peilingwijzer nog wel altijd 2 zetels minder dan de partij op dit moment in de Tweede Kamer heeft.

Bureaus verdeeld

De VVD verliest als grootste regeringspartij eveneens zetels, maar de zwaarste klappen zijn voor de coalitiegenoten D66 en CDA. De Democraten houden volgens de Peilingwijzer van de 19 zetels nu in de Tweede Kamer er nog maar 12 tot 14 over. Het CDA zou van 19 naar 11 tot 13 duikelen.

Louwerse tekent daarbij aan dat de twee bureaus die momenteel regelmatig peilen behoorlijk verdeeld zijn over het CDA. Bij Ipsos handhaaft de partij zich op 16 tot 17 zetels, terwijl het CDA bij Maurice de Hond zakt naar 11.

De enige coalitiepartij die het wel goed blijft doen is de ChristenUnie, die met 5 tot 7 zetels een zetel winst zou boeken ten opzichte van de huidige stand in de Tweede Kamer. In de cijfers is de kwestie rond de Armeense tieners Lili en Howick nog niet meegenomen.

Bij de oppositie staat de SP onveranderd op 11 tot 13 zetels en de PvdA op 8 tot 10. De Partij voor de Dieren komt op 5 tot 7 zetels, 50Plus op 4 tot 6, de SGP op 2 tot 4 en Denk blijft duidelijk in de plus met 4 tot 6.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl